Nečekaný izraelsko-palestinský summit

27. prosinec 2006

V sobotu došlo v Jeruzalémě k překvapivé schůzce izraelského premiéra Ehuda Olmerta a předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Setkání bylo v mnohém podivné. Obě strany je potvrdily jen pár hodin před uskutečněním a údiv vyvolal i jeho průběh a výsledky. Shrňme si nejdřív, jaké byly.

Izraelský premiér Ehud Olmert slíbil, že uvolní 100 z 500 milionů dolarů z výnosů z palestinských cel a daní, které Izrael zadržuje od března, kdy k moci nastoupilo teroristické hnutí Hamas. Slíbenou částku dostane úřad předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, který ji použije k humanitárním účelům, včetně výplat státních zaměstnanců, ale i k podpoře Abbásova hnutí Fatah v boji s Hamasem. Olmert slíbil, že na pomoc Fatahu Izrael na palestinská území vpustí 2.000 příslušníků ozbrojených Badrových brigád Organizace pro osvobození Palestiny z Jordánska. Olmert slíbil, že Izrael zruší 27 ze čtyř set vojenských kontrolních stanovišť na Západním břehu Jordánu, a zmírní tak restrikce týkající se tamějších palestinských obyvatel. Olmert slíbil, že Izrael umožní průjezd čtyř stovek kamionů se zbožím mezi pásmem Gazy a Izraelem. Olmert slíbil, že Izrael zastaví cílené útoky na palestinské teroristy.

Už samotný výčet ukazuje, že je něco v nepořádku - Ehud Olmert slíbil Palestincům řadu věcí, zatímco Palestinci vůbec nic, pokud vynecháme směšný slib, že se palestinská samospráva postará, aby se teroristé vzdali útoků a "zapojili se do normálního života". Obě strany se také dohodly, že obnoví činnost společných komisí spolupracujících v řadě oblastí, avšak především té, která dojedná propuštění palestinských vězňů z izraelských věznic a upřesní jména těch, o jejichž osvobození Palestinci usilují výměnou za uneseného izraelského desátníka Gilada Šalita. V této otázce nebylo dosaženo žádné dohody, protože Mahmúd Abbás nemá vliv na Šalitovy únosce. Obě strany se také údajně vynasnaží nadále dodržovat příměří v pásmu Gazy uzavřené koncem listopadu a budou je případně aplikovat i na Západní břeh Jordánu, nicméně Palestinci neslíbili, že klid zbraní bude skutečně dodržován. Příměří totiž v praxi probíhá poněkud jednostranně - od 26. listopadu dopadlo na izraelské území 63 raket, z nichž jedna dokonce v úterý zranila dvě děti, ale Izrael zatím nepodnikl ani jediný odvetný útok.

Výsledky vzbuzují dojem, že izraelské vedení je bezradné a přišlo za Palestinci s prosíkem. Nedokáže ani zastavit ostřelování, ani dosáhnout propuštění Gilada Šalita, který je zadržován od konce června, ani jej najít a osvobodit při vojenské akci. Mahmúd Abbás je však ten poslední, kdo může Olmertovi pomoci, protože Šalita zadržují teroristé ze skupin, které soupeří s Abbásovým Fatahem a mají pramalou chuť mu prokázat laskavost. Podle vládního Hamasu byl sobotní summit jen ztrátou času, v čemž s ním lze výjimečně souhlasit.

Řada Olmertových chystaných ústupků vyvolává přinejmenším údiv. Kromě jiného premiér údajně Abbásovi slíbil, že propustí 150 palestinských vězňů ještě před osvobozením Šalita, tedy krok, který dosud důsledně odmítal, aby to nevypadalo, že splnil požadavky únosců. Jestli vláda jeho návrh schválí, lze očekávat značný odpor armády, zpravodajských služeb, médií i veřejnosti. Pokud by Olmert svůj slib prosadil, porušil by zásadu, že s teroristy se nevyjednává, a navíc by svobodu pro Šalita stejně asi nezískal.

Velení izraelské armády se nelíbí ani Olmertův záměr odstranit zátarasy na Západním břehu, který podle velitelů jen přinese další sebevražedné útoky. Bezpečnostní složky rovněž varují, že zbraně, které Izrael nedávno poskytl Fatahu k boji proti Hamasu, dozajista skončí v nesprávných rukou a dřív nebo později budou použity proti Izraeli, stejně jako se proti němu časem obrátí i Badrovy brigády. Nejdál v kritice zašel předseda opoziční a v současnosti nejoblíbenější strany Likud Binjamin Netanjahu, který Olmerta obvinil z napomáhání terorismu.

K summitu došlo v době, kdy Olmert i Abbás ztrácejí přízeň veřejnosti. Olmert chce podpořit umírněné palestinské jádro a nabídnutými gesty posílit Abbásovu popularitu. K údivu mnoha Izraelců jej přivítal objetím a polibky, a dokonce palestinskou vlajkou před svou rezidencí v srdci Jeruzaléma. Těžko říct, zda něco takového pomůže Abbásovi, kterého radikálové tak často obviňují z kolaborace s Izraelem a Spojenými státy.

Olmert nabídl ústupky muži, který mu se dvěma hlavními problémy Izraele nemůže pomoci. Proč se tedy schůzka vlastně konala? Přály si ji Spojené státy a Británie, dva hlavní sponzoři Olmerta i Abbáse. A ty oba vůdci potřebují, zejména Abbás a jeho Fatah v boji proti Hamasu, a aby si americkou a britskou podporu udrželi, musí demonstrovat umírněnost a vstřícnost. Setkání obou politiků tak bylo ze všeho nejvíc mediálním představením pro George Bushe a Tonyho Blaira.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.