Nebývalý zájem o kryptoměny roste, veřejnost se pouští do investic

6. prosinec 2017

Světová média i tento týden plní články o kryptoměnách. Pozornost veřejnosti už delší dobu poutá Bitcoin, nejznámější a nejsilnější z digitálních měn, když překonal rekordní hodnotu 10 tisíc dolarů. Na některých internetových burzách ve středu dokonce dosáhl hodnoty ještě o dva tisíce dolarů vyšší.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v neděli oznámil plán zachránit kolabující ekonomiku země zavedením digitální měny s názvem petro. Velká Británie a další evropské země se naopak chystají proti digitálním měnám zakročit. Důvodem jsou obavy z daňových úniků a praní špinavých peněz. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz varoval, že za úspěchem Bitcoinu stojí nedostatečná regulace ze strany státu a potenciál obcházet zákon.

Bitcoin neplní žádnou společensky přínosnou funkci a měl by proto být zakázán, uvedl ekonom v rozhovoru pro Bloomberg, ze kterého cituje server Futurism.

Americký deník New York Times se v souvislosti s virtuálními měnami rozepisuje o nebývalém zájmu veřejnosti. Především v Jižní Koreji zažívá burza s kryptoměnami nebývalý boom. Zájem drobných investorů ale děsí některé experty.

Legalizace měny v Japonsku

Po celém světě se lidé bez předchozích zkušeností pouštějí do nákupu digitálních měn. V Japonsku začali příležitostní spekulanti ve velkém nakupovat Bitcoin po té, co japonská vláda letos kryptoměnu de facto zlegalizovala. A třeba největší makléřská firma ve Spojených státech Coinbase zaznamenala nárůst až tří set tisíc nových zákazníků během jediného týdne.

Nikde ale není zájem lidí tak velký jako právě v Jižní Koreji, píší newyorské Timesy. Bylo to na korejské burze, kde cena Bitcoinu poprvé přesáhla hranici deseti tisíc dolarů. Stalo se tak několik hodin předtím, než stejné mety dosáhla i v Americe. Mezi jihokorejským wonem a digitální měnou Ether, která je největším konkurentem Bitcoinu, se obchoduje skoro tolik jako mezi Etherem a dolarem. Populace Jižní Koreje přitom představuje asi šestinu obyvatel Spojených států.

Nově vzniklé burzy

Zatímco v Americe nebo například v Číně roste obchod s digitálními měnami setrvale posledních několik let, v Jižní Koreji ještě před rokem burzy prakticky neexistovaly. Tamní premiér I Nak-jon vyjádřil znepokojení nad náhlým, prudkým nárůstem zájmu o digitální měny. Přehnaný zájem prý může vést ve společnosti ke zkreslení nebo dokonce sociálně patologickým jevům. Předseda vlády proto vyzval ministerstvo spravedlnosti a další instituce, aby se věcí zabývaly. Na rozdíl od USA nebo Japonska jihokorejská burza zatím nepodléhá prakticky žádným regulacím.

I někteří zastánci digitálních měn pohlíží na zájem veřejnosti o Bitcoin a Ether s obavami. Investoři podle nich vědí jen velmi málo o tom, jak virtuální měny fungují nebo proč by měly být hodnotné z dlouhodobého hlediska, uzavírá New York Times.

Spustit audio