Nebezpečí pro mozek astronautů

2. leden 2013
Monitor

Není vyloučené, že po roce 2020 se lidé vypraví na Mars a ke vzdáleným asteroidům. Hlavním rizikem pro jejich zdraví by při tom mohlo záření z hlubin vesmíru.

Galaktické kosmické záření pochází ze zdrojů mimo naši sluneční soustavu. Má vyšší energii než kosmické záření ze Slunce a na rozdíl od něj se nedá efektivně odstínit. Jeho intenzita je nízká, ale čím déle člověk ve vesmíru pobývá, tím více se zvyšuje riziko zdravotních následků. Podle dosavadních studií může galaktické kosmické záření vyvolat rakovinu, kardiovaskulární onemocnění i poškození kostí a svalů. Nyní poprvé však vědci zjistili, že opožděným následkem mohou být i degenerativní změny mozku a urychlený rozvoj Alzheimerovy choroby.

Minoritní součástí galaktického kosmického záření jsou jádra těžších chemických prvků. Tým vědců pod vedením Michaela O'Baniona z Rochesterské univerzity se zaměřil na železo, jehož částice o vysoké energii procházejí pevnými materiály a mohly by proniknout i do kabin vesmírných lodí. Částicemi železa 56Fe ozářili myši, které mají sklon k rozvoji Alzheimerovy choroby a používají se jako zvířecí model onemocnění. Myši vystavené této radiaci měly kognitivní problémy, které naznačovaly, že došlo k neurologickému poškození mozku. Pitva odhalila, že v něm došlo ke změnám vaskularizace a zrychlené tvorbě amyloidových plaků, které jsou průvodní známkou Alzheimerovy choroby. Podle Michaela O'Baniona to jasně naznačuje, že expozice galaktickému kosmickému záření má potenciál urychlit neurodegenerativní změny lidského mozku.

Zdroj: University of Rochester Medical Center, PLOS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.