Náměstek ministra zahraničí: Obrana vlastního území je hlavní prioritou NATO

4. září 2014

Dlouho nebyl summit NATO sledován s takovou pozorností jako ten, který začíná ve Walesu. Dokáže Severoatlantická aliance dostatečnou pevnost tváří v tvář ruské hrozbě? Jakých příslibů se na schůzce dostane Ukrajině?

Velká diskuse se očekává v souvislosti s přímými dodávkami zbraní ukrajinským silám. To podporují především pobaltské státy. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška američtí zákonodárci naléhají na Baracka Obamu, aby Ukrajině poskytl přímé dodávky zbraní.

Německá kancléřka Angela Merkelová naopak tvrdí, že tímto způsobem by se nepodařilo posílit ukrajinské vojenské jednotky natolik, aby představovaly vážnější hrozbu pro Rusko. „Ukrajina určitě neodejde s prázdnou,“ uvedl Jiří Hošek.

Podle vysokého diplomata NATO se aliance zaváže k posílení ukrajinských jednotek. Měla by se zlepšit struktura velitelů, posílit logistika a zvýšit schopnost bránit se kybernetickým útokům. Státy NATO by se měly zavázat, že pomůžou i s léčením a rehabilitací ukrajinských vojáků. Počítá se i se zapojením České republiky.

Summit by měl potvrdit vznik nových jednotek rychlé reakce NATO, kterým se říká „hrot kopí“. Jde o jednotky na rotačním principu o síle 4 až 5 tisíc mužů. Vojáci by měli být schopni se rozmístit během 48 hodin na jakémkoli místě Severoatlantické aliance.

Náměstek Ministra zahraničních věcí Petr Drulák považuje za nejdůležitější otázku summitu změnu bezpečnostní situace v Evropě. „Obrana vlastního území se stává hlavní prioritou NATO.“

Česká republika podporuje jednotky na rotačním principu. „Jde o to, aby státy NATO, které se cítí být ohroženy, aby pocítily, že NATO funguje jako organizace kolektivní obrany,“ uvedl Drulák.

autoři: sch , bum
Spustit audio