Naděje na Luníku IX: Projekt výstavby komunitního centra, i rodinných domů

25. říjen 2021

Na romském sídlišti Luník IX v Košicích se začíná s výstavbou komunitního centra pro rodiny v nouzi. Výstavba prvního vzorového domu potrvá přibližně jeden rok. Jaká kritéria musí splnit zájemci o bydlení?

Projekt svépomocné výstavby na Luníku IX je prvním projektem, který se uskuteční v městském prostředí. Stavbyvedoucí Luboš Tirpák:

„Nízkonákladová budova se skládá z přízemí a pater se sedlovou střechou.”

Čtěte také

Hrubou stavbu postaví zaměstnanci sociálního podniku. Svépomocná výstavba rodinných domů v kombinaci se spořícím a splátkovým programem, který poskytuje organizace ATP, může být jedním z řešení pro skupiny velkých rodin s dětmi. Zapojené rodiny získají nejen důstojné bydlení, ale i praktické dovednosti pro uplatnění se na trhu práce. Ředitelka ETP Slovensko Veronika Poklembová:

„Zájemci nejprve absolvují vstupní pohovor, rozebereme jejich finanční možnosti. Dále musí za rok naspořit dohodnutou sumu a teprve, když tyto podmínky splní, mají nárok požádat o půjčku na pozemek od města Košice. Pak už se jen čeká, než získají stavební povolení.”

Úvěr dostanou jen ti, kteří dokáží za rok naspořit určitý finanční obnos. Splácet ji budou nejbližších 20 let. Podmínky na získání půjčky dosud z deseti přihlášených splnila jen jedna rodina. Při výstavbě pomůže Košická župa. Předseda Košického samosprávného kraje Rastislav Trnka:

„Všichni, kteří tu budou bydlet, jsou v podstatě už teď pod drobnohledem banky. Nemohou mít exekuce.”

Nové bydlení nejen pro mladé je nezbytné

Město Košice, jako jeden z partnerů, poskytuje pozemky pro budoucí stavitele ve formě dlouhodobého pronájmu. Vícestarostka Košic Lucia Gurbáľová:

„Na zasedání městského zastupitelstva jsme schválili pronájem na 30 let za 1 Euro.”

Starosta městské části Luník IX Marcel Šaňa vidí v projektu velká pozitiva a motivaci pro další rodiny, které stále váhají se do projektu zapojit. Na stole má přitom 200 žádostí o bydlení:

„Přibyla řada mladých rodin, které nemají vlastní bydlení. Existují byty, ve kterých bydlí až 20 lidí.”

Po dokončení prvního domu by na Luníku mělo vyrůst šest dalších budov, ve kterých najdou domov desítky rodin.

Spustit audio

Související