Nadbytek mladých mužů ve společnosti znamená i více násilí

Desítky tisíc mladých mužů mířící do Evropy z Afriky a Blízkého východu mohou ohrozit křehkou genderovou stabilitu západních zemí.

Tvrdí to americká politoložka Valerie Hudsonová. Jak dodává, nově příchozí vytvářejí v některých částech Evropy dokonce ještě horší disproporci mezi počtem mužů a žen, než je tomu v Číně v důsledku politiky jednoho dítěte.

Hudsonová, badatelka z Houstonu, shrnula pro server Politico závěry svého zkoumání vlivu rovnováhy mezi pohlavími na stabilitu států a národů.

„V silně maskulinních společnostech rapidně přibývá případů znásilnění a sexuálního obtěžování. Ženy mají také omezený pohyb a svobody. Roste poptávka po prostituci. Zkrátka, čím více mužů, tím jsou tyto jevy zřejmější,“ píše Hudsonová. Její varování přichází navíc krátce poté, co během novoročních oslav zažily Německo, Rakousko, Finsko i Švýcarsko šokující vlnu sexuálně motivovaných útoků na mladé ženy.

Čtěte také

Politico uvádí, že dvě třetiny všech migrantů zaregistrovaných loni v Řecku a Itálii tvoří muži. Pětina z nich je mladší 18 let. Debata v evropských zemích se soustředí na schopnost či neschopnost běženců adaptovat se na podmínky západní kultury.

Podle Hudsonové ale musejí státy Evropské unie především zachovat vhodný poměr mezi počtem mužů a žen. „Nerovnováha automaticky vede k eskalaci agresivity vůči ženám, jak je to patrné v dnešní Číně a Indii,“ varuje profesorka Hudsonová.

Domácí násilí (ilustrační foto)

Podle badatelky je přitom jedno, zda jsou příchozí pravoslavnými či muslimy. „Každá společnost, která to dotáhne na 123 mužů na každou stovku žen, začne mít nevyhnutelné problémy,“ podotýká Hudsonová.

Teorii o „statistickém převisu mužů“ začali antropologové poprvé výrazněji zmiňovat během takzvaného Arabského jara. Tehdy se zdálo, že příliš mnoho mladíků v každém státě bez rozdílu zřízení nakonec vyvolá revoluci.

Problém genderové nerovnováhy je nejpatrnější ve Švédsku, které v přepočtu na obyvatele přijalo pětkrát více migrantů než Německo. Zatímco v Číně dnes na sto dívek připadá 117 chlapců, ve Švédsku už dostihl kritickou hranici 123 mladíků na sto dívek.

Hudsonová upozorňuje, že o problému ví i kanadská vláda, která přislíbila, že letos přijme ze Sýrie 25 tisíc běženců. Požaduje však úplné rodiny či matky s dětmi. „To je rozumná cesta. Těžce vybojované evropské principy rovnoprávnosti by mohly kvůli přílivu mužů vzít rychle za své,“ upozorňuje politoložka Hudsonová.

Čtěte také

Výzkum, který prováděla společně s expertkou Kentské univerzity Andreou Den Boer prý odhalil jasnou souvislost mezi zmíněným typem nerovnováhy a růstem gangů a protistátních skupin. Mladíci, kteří nemají možnost založit rodiny a jsou navíc coby imigranti ponižováni a zbaveni společenské prestiže se velmi snadno přikloní k násilí.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci přitom muži tvoří 66,2 procent migrantů, kteří loni přišli do Řecka a Itálie. Pokud se jim později podaří dostat do nové vlasti manželky nebo celé rodiny, problém se zmenší. Profesorka Hudsonová ale soudí, že to není příliš pravděpodobné.

Britské Timesy v komentáři k článku ze serveru Politico uvádějí, že přímá souvislost mezi množstvím mužů a násilnostmi představuje kontroverzní téma, postupně se k ní však přiklánějí i uznávané kapacity.

Dětství v táboře

Do Sýrie přišlo během pěti let občanské války 20 tisíc bojovníků z ciziny, zemi naopak opustily čtyři miliony uprchlíků. Hranice sice překračuje stejné množství mužů a žen, ale do Evropy se už dostávají hlavně muži.

Jak komentátor Timesů podotýká, německý sociolog Gunnar Heinsohn před deseti lety v rámci průkopnického výzkumu zjistil, že v šedesátce z celkem 67 zkoumaných zemí, kde muži do 29 let tvořili třetinu populace, nevyhnutelně propukla občanská válka či masové zabíjení.

Čtěte také

„Násilnosti napříč planetou, od El Salvadoru po palestinská území nesouvisejí ani tak s chudobou či náboženstvím, jako spíše s kritickým množstvím mladých mužů, kteří nemají nic konstruktivního na práci,“ napsal tehdy německý badatel.

Platí to mimochodem i pro západní země – v Severním Irsku bylo na vrcholu teroristických kampaní Irské republikánské armády bez práce kolem třiceti procent katolických mladíků. „Evropa za pochodu koriguje své imigrační politiky. Měla by si dát velký pozor na počty mladých mužů, kterým dovolí vstoupit na svá území,“ varují závěrem Timesy.

autor: rma
Spustit audio