Na Ukrajině byly objeveny unikátní pozůstatky mamuta

7. listopad 2006
Monitor

V krymské Emine Bojir Chasar, jedné z nejkrásnějších jeskyní světa, bylo objeveno největší shromaždiště kostí pravěkých zvířat v Evropě. Unikátní jsou kosti mamuta a srstnatých nosorožců, které jsou staré více jak 40.000 let a údajně by mohly dokonce poskytnout materiál na klonování.

První kosti se doslova objevily v rukách speleologů. Během silných dešťů je totiž podzemní vody vynesly na povrch. Díky tomu se vědcům odkryla pětadvacetimetrová galerie unikátních ostatků, které jsou staré 10.000 až 40.000 let.

Do současného dne bylo v jeskyni objeveno více jak padesát druhů kostí různých zvířat od drobných hlodavců po obrovské býložravce a masožravce: mamuty, zkamenělé zubry, bizony, jeleny, koně, jeskynního medvěda a jeskynního lva. Mezi nálezy je více jak 5.000 kostí.

Senzačním nálezem se stal objev kostí srstnatého nosorožce. Dlouhou dobu se totiž paleozoologové domnívali, že obýval pouze oblast současného Španělska.

Způsobů, jak se zvířata do jeskyně dostala, může být několik. Je možné, že jeskyně byla přírodní past, do které se dalo vlézt, ale nevedla z ní cesta ven. Podle jiné hypotézy je sem zahnal člověk. Expedice objevila kosti, které byly ohryzány hyenami. Takže existuje ještě verze o druhém vchodu do jeskyně.

Všechny kosti jsou v nečekaně dobrém stavu. Dá se předpokládat, že ostatky mohly být zality bahnem a bez kontaktu s kyslíkem se spolehlivě zakonzervovaly. Je také možné, že v době ledové jeskyně zamrzla a nízká teplota ostatky ochránila.

Mamutům se zachovaly dokonce články prstů. Z takových kostí se dá podle vědců izolovat DNA a zvířata případně klonovat. Takže není vyloučeno, že by se Ukrajina mohla stát novým rodištěm mamutů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.