Na trhu bude létající automobil

11. září 2006
Monitor

Nevelká společnost Terrafugia z Cambridge v americkém státě Massachusetts nabízí zájemcům létající automobil. Právě začala přijímat předběžné objednávky na tento neobyčejný dopravní prostředek. Vyrábět by se měl pod názvem Transition.

Podle plánu projektantů je Transition létající automobil, který se bude schopen přemisťovat jak ve vzduchu, tak i po obyčejných silnicích. To mu umožní motor Rotax 912 o výkonu 100 koňských sil, který uvádí do pohybu buď vrtuli umístěnou do zadní části karosérie, nebo přední kola. Charakteristickým rysem konstrukce Transitionu budou skládací křídla, díky kterým se může dopravní prostředek bez problémů pohybovat, aniž by překážel jiným automobilům.

Transition může mít na palubě dva pasažéry a pár kousků zavazadel. Jeho nejvyšší rychlost je okolo 192 kilometrů v hodině a minimální vzdálenost potřebná pro vzlétnutí je 450 m. Pro případné užívání těchto létajících automobilů bude tedy nutné vytvořit celkem nenáročnou síť malých letišť, narozdíl od běžných automobilů, které vyžadují pro překonání větších vzdáleností několikaproudé dálnice.

Transition bude tankovat benzín, jehož spotřeba ve vzduchu bude okolo 15 litrů za hodinu a na zemi 8 - 10 litrů na 100 km, přičemž jeho palivová nádrž pojme 75 litrů, nutných pro 800 km.

Dosud ve společnosti Terrafugia existuje pouze model Transitionu, který má pětinu konečné velikosti. První fungující prototyp se objeví nejdříve na konci roku 2008 a jeho prodej začne až v roce 2009. Zájemci si však mohou už teď zadávat objednávky na nákup tohoto dopravního prostředku. Přitom musí zaplatit zálohu, 5% ceny Transitionu, která bude přibližně 150 tisíc dolarů.

Spustit audio