Na svatební cestu armádním speciálem. Národní bezpečnost si to žádá, tvrdil americký ministr

17. září 2017

Americký ministr financí Steven Mnuchin chtěl použít na svou srpnovou svatební cestu do Evropy armádní letadlo. Zdůvodňoval to zájmy národní bezpečnosti, žádost později stáhl.

Informuje o tom agentura Bloomberg.

Poté, co kauzu otevřela reportáž televize ABC News, ministerstvo financí vydalo prohlášení, v němž sdělilo, že Mnuchin a jeho žena, herečka Louise Lintonová, se rozhodli, že vládním letadlem nepoletí. Ministrovu žádost teď přesto šetří americké úřady. ABC News s odvoláním na mluvčího amerického letectva uvedla, že by cesta vyšla na 25 tisíc dolarů za hodinu.

Mnuchinova žádost financovat osobní cestu z peněz daňových poplatníků vycházela podle agentury Bloomberg z obavy, zda budou dostatečně zabezpečené ministrovy hovory, které se týkaly zemí jako jsou Írán, Venezuela nebo Severní Korea.

Ministrova mluvčí uvedla, že když vyšlo najevo, že existují jiné metody zabezpečení komunikace, Mnuchin od záměru použít vojenské letadlo upustil. Američtí ministři financí v uplynulých 20 letech využívali pro lety po Spojených státech komerční linky, výjimečně si vypůjčili i vládní letadlo, aby stihli dodržet svůj pracovní program nebo z důvodu bezpečnosti.

Kompletní prověrka

Vyšetřování úřadů začalo poté, kdy Mnuchin, původně bankéř investiční banky a producent z Hollywoodu, cestoval spolu s Lintonovou 21. srpna do Louisville v Kentucky na veřejnou besedu o daňové politice a pak na armádní základnu Fort Knox.

Generální inspektor amerického ministerstva financí uvedl, že vyhodnocuje, jestli cesta odpovídala všem pravidlům pro služební cesty, etickým normám a zákonům. Jeho poradce Rich Delmar reportérům agentury Bloomberg řekl, že teď inspektor prověřuje všechna Mnuchinova využití vládní letky i žádosti o ni.

Americký ministr financí Steven Mnuchin skládá slib při nástupu do úřadu

Ministerstvo financí uvedlo, že šestatřicetiletá Lintonová proplatí vládě všechny dopravní náklady ze služebních cest, na kterých doprovázela manžela.

Na daních zaplatím víc

Samotné vyšetřování začalo poté, co na sebe žena upoutala pozornost na sociální síti Instagram, kde zveřejnila fotografii ze své cesty do Kentucky. Podle serveru Bloomberg tam povýšeným způsobem reagovala na poznámku ženy z Oregonu, které vadilo, když se vyfotila před vládním letadlem s kabelkou v hodnotě přes 10 tisíc dolarů.

Na tuto výtku Lintonová odpověděla stěžovatelce nevybíravě: „Jsem si jistá, že jsme během našeho jednodenního výletu zaplatili na daních víc než vy.“ A poté pokračovala slovy, že i za celý rok zaplatí mnohem víc, než by byla její kritička ochotná dát na jejím místě, a že je tedy se svou připomínkou mimo.

Později se Lintonová omluvila a během pózování v plesových šatech na obálku časopisu pro washingtonskou smetánku žena uznala, že její příspěvek na Instagramu byl neomluvitelný.

autor: mam
Spustit audio