Na Slovensku už roky neprobíhá veřejná diskuse, ale veřejná hádka a nenávist, říká šéfredaktor Bárdy

22. květen 2024

Slovenští poslanci jednomyslně odsoudili atentát na premiéra Roberta Fica. Jako dobrý krok směrem k uklidnění nálady ve společnosti to vnímá šéfredaktor zpravodajského webu Aktuality.sk Peter Bárdy, otázkou ale je, jak dlouho se usnesením budou řídit sami politici: „Na Slovensku už roky neprobíhá veřejná diskuse, ale veřejná hádka a nenávist, která zasáhla i do života běžných rodin, mnohé vztahy jsou poškozené a nenávratně zničené.“

„Netvrdím, že jsme očekávali nějaký incident, ale zkušenost z vraždy Jána Kuciaka nás vedla k tomu, že je třeba být ostražití. Nevěděli jsme, jak k tomu přistoupí politici, pokud by začali zneužívat atentát k lynčování opozice a médií, mohlo by to mít mimořádně nebezpečné dopady,“ uvažuje novinář.

Čtěte také

Oceňuje přitom tiskovou konferenci vicepremiéra Roberta Kaliňáka a ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka, kteří ještě v den atentátu vyzvali ke klidu. „Umím si představit, že kdyby hnali lidi do ulic, byla by situace dramaticky horší, což nikdo reálně nechce. Mohla z toho být obrovská vlna násilí,“ dodává.

Zároveň se pozastavuje nad tím, že se nevzedmula výraznější vlna solidarity s Robertem Ficem, čehož si všimla i zahraniční média. Lze to prý ale přičíst tomu, že se lidé obávali, aby situace neeskalovala.

„Pokud jde o nevládní sektor a média, tam asi dojde k revizi dosavadního působení. Nemyslím si ale, že nastane nějaké sebemrskačství. Budeme se tu práci snažit dělat stejně zodpovědně jako předtím. A co se týče lidí, kteří sympatizují s vládou a Robertem Ficem, tam to mají vše v rukou vládní politici,“ konstatuje.

Smířlivý Pellegrini

Algoritmy sociálních sítí podle Bárdyho vedou k tomu, že politici musí být stále emotivnější, agresivnější a vulgárnější, aby zaujali své publikum. Bárdy si v této souvislosti stěžuje na nedostatečnou pomoc ze strany institucí, média podle něj nemají kapacity na to, ověřovat všechny šířící se nesmysly. Provozovatelé sítí by rovněž měli být regulováni.

Čtěte také

Emoce ve společnosti se během svého mandátu snažila tlumit prezidentka Zuzana Čaputová, i když sama čelila útokům a zastrašování. „Na prezidentku není ve slovenské společnosti jednotný názor. Ale jsem si jistý, že se snažila za všech okolností promlouvat ke všem občanům. Ani v těžkých situacích nepoužívala rozdělující slovník,“ upozorňuje.

Také její nástupce Peter Pellegrini je prý smířlivým politikem, který by za určitých okolností mohl přispět ke zmírnění napětí.

„V minulosti ale několikrát ukázal, že ne vždy drží slovo a pod politickým tlakem mění rétoriku a pohled na věc. Je to otevřené, ale dobrá zpráva je, že se nemusíme obávat toho, že by do prezidentského paláce přicházel někdo s cílem prohlubovat polarizaci Slovenska,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související