Na škůdce s tabulkou čokolády

23. září 2010

Čokoláda je lákavá, lahodná a pro některé živočichy může být smrtelně jedovatá. Američtí vědci toho chtějí využít k hubení různých škůdců.

Plody kakaovníku pravého (Theobroma cacao) obsahují alkaloidy kofein, teobromin a teofylin, které se hojně vyskytují i v čokoládě. Lidé se jich nemusí bát, protože tyto látky jsou pro ně jedovaté jen ve velkém množství. Pokud by chtěl dospělý člověk spáchat sebevraždu pomocí mléčné čokolády, musel by této oblíbené pochoutky na posezení sníst minimálně 50 kilogramů.

Čokoláda

U zvířat je to ovšem jinak. Čtyřicetikilogramového psa dokáže podle článku v New Scientist sprovodit ze světa pouhých 240 gramů čisté hořké čokolády. "Čokoládové" alkaloidy jsou také smrtící pro některé ptáky, jak by mohl dosvědčit jeden vzácný novozélandský papoušek kea, který uhynul po požití kousku čokolády, nalezeného v odpadcích.

Skutečnost, že čokoláda může být pro zvířata toxická, chtějí chemikové z amerického Federálního ministerstva zemědělství, využít k hubení přemnožených kojotů, kteří ve Spojených státech každoročně napáchají milionové škody. Pracují na vývoji směsi teobrominu a kofeinu, která by kojota prakticky okamžitě po požití návnady sprovodila ze světa.

Nejsou ovšem první, koho něco takového napadlo. V minulosti se už vyskytl kofeinový sprej, který hubil invazivní žáby a slimáky. Některé studie také ukázaly, že čokoláda se dá využít i proti bakteriím - výtažky z kakaa totiž údajně dobře účinkovaly proti bakteriím Helicobacter pylori, které u lidí způsobují žaludeční vředy. Stejně tak podle některých studií bránily vzniku zubního kazu. Tyto poznatky jsou podle některých odborníků pouhý začátek - čokoláda totiž obsahuje asi 700 různých sloučenin.

autor: Martina Otčenášková