Na řece Klamath padnou čtyři přehrady

22. září 2010

Americké federální úřady se dohodly se státy Kalifornie a Oregon a společností PacifiCorp na stržení čtyř přehrad na řece Klamath. Demolice přehradních hrází má odstartovat v roce 2020.

Řeka Klamath protéká jihem státu Oregon a na severu Kalifornie se vlévá do Tichého oceánu. Pro pacifické lososy představuje klíčové útočiště. V tomto ohledu jí konkurují jen povodí řek Columbia a Sacramento. Pro místní zemědělce je Klamath zdrojem vody pro závlahy. V posledních suchých létech už řeka nedokázala uspokojit všechny. V horkém létě roku 2001 zakázaly úřady zemědělcům čerpat vodu z Klamathu. Mezi farmáři, kteří bezmocně sledovali, jak jim úroda usychá na polích, vyvolal zákaz zavlažování bouři nevole a zuřivé protesty. V příštím roce proto úřady závlahu vodou z Klamathu opět povolily. Čerpadla se rozběhla naplno a hladina řeky klesla natolik, že uhynulo nejméně 33 000 lososů. Na tuto tragédii reagovali razantně ochránci přírody. Zdálo se že spory o Klamath nikdy neskončí. Několikaleté tahanice ale nakonec vyústily v překvapivě radikální řešení. Řeka se vrátí do původního stavu. Čtyři přehrady budou strženy. "Je to ta nejlepší cesta, jak napravit škody na řece a obnovit populace lososů a pstruhů," prohlásil oregonský guvernér Ted Kulongoski.

Obnova řeky Klamath bude stát bezmála půl miliardy dolarů. Státy Oregon a Kalifornie chtějí využít času do zahájení demolice přehradních hrází v roce 2020 k zajištění financí a detailnímu průzkumu. Odborníci musí například zjistit, kolik se za hrázemi nahromadilo usazenin. V závislosti na výsledcích průzkumu budou hledat takový postup demolice přehrad, který nezničí dolní tok řeky záplavou uvolněného bahna.

Skeptici jsou přesvědčeni, že sporům o řeku Klamath zdaleka není konec. U dosažené dohody nebyli ani zástupci ekologických organizací ani předáci indiánských kmenů, které mají garantované právo na rybaření a využívání vody Klamathu. Nejen oni se budou snažit do stávajících dohod zasáhnout a ještě je změnit ve svůj prospěch.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka