Na dně Středozemního moře našli unikátní loď

2. únor 2007

Vědci objevili na dně Středozemního moře loď, která se plavila podél pobřeží dnešního Izraele před 1300 lety. Výzkumníci doufají, že studiem korábu, který převážel ryby, olivy a další produkty, se více dozvědí o méně známém období této oblasti.

Loď byla objevena poblíž města Haifa a podle názoru odborníků pochází z počátku 8. století. Nález je cenný především v tom, že představuje jediný exemplář plavidla, který byl ve Středozemním moři nalezen a pochází z tohoto období, informuje o tom deník USA Today.

Posádka lodi se plavila po moři nedlouho po vzestupu islámu a dobytí Středního východu Araby. Nález naznačuje, že dlouhá tradice námořního obchodu nebyla příchodem nových vládců z pouštních oblastí přerušena. Námořníci však pravděpodobně nebyli Arabové, kteří v té době neměli s mořeplavbou žádné zkušenosti, ale původní obyvatelé, kteří pro ně pravděpodobně pracovali.

Loď byla poprvé objevena už před deseti lety v laguně mezi dalšími 25 potopenými plavidly starými 2000 let. Jejich podrobný výzkum proběhl v loňském roce. Většina z těchto lodí je ve skvělém stavu.

Nejcennější z nich je však právě ta nejmladší, která byla dlouhá 13 metrů a jejíž posádku tvořila skupinka čtyř nebo pěti mužů. Proč uvízla na mělčině v místech, kde podobný osud postihl už mnoho plavidel před ní, vědci zatím nezjistili. Domnívají se však, že do laguny nevplula náhodou, posádka se zde chtěla možná s někým setkat, něco prodat či naopak koupit. Výzkumníci na lodi našli třicet hliněných nádob původem z Egypta, ve kterých se uchovaly ostatky ryb. Také zde byly objevena lana, dřevěné lžíce a výborně zachovalé olivy staré 13 století.

Zvukovou podobu tohoto příspěvku naleznete v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 2. 2. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka