Na covid a s covidem, Vrbětice, inflace, výměna v Bílém domě, dobývání vesmíru. Jaký byl rok 2021?

31. prosinec 2021

Rok 2021 končí, co po něm zůstane? Podíváme se na změny, které uplynulý rok za sebou zanechal v ekonomice, zahraniční politice, online světě a dalších oblastech. Poslechněte si naše bilanční analýzy. 

Česká ekonomika za sebou nemá jednoduchý rok. Inflace se zvýšila na úroveň, jakou už dlouho nepamatujeme. Výrobní sektor bojuje s nedostatkem surovin a materiálů a růst našeho hospodářství podkopala vleklá pandemie covidu-19, respektive kroky, které byly přijaty k jejímu zvládnutí a které současně omezily chod většiny tuzemských podniků.

Čtěte také

Dalo se něčemu z toho předejít? Na to se v první bilanční hodině zeptá Naďa Bělovská hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila

V druhé bilanční hodině uslyšíte souhrn nejvýraznějších událostí ve světě. Patří mezi ně hon za dostatkem vakcín a proočkováním obyvatel proti covidu.

Začátkem roku se odehrál útok podporovatelů Donalda Trumpa na Kapitol ve Washingtonu. Spojenecká vojska se stáhla z Afghánistánu. A soukromé firmy se vydaly do vesmíru. Shrnutí toho všeho připravil Jakub Lucký.

Petr Koubský

Sociální atropoložka z Akademie věd Marie Heřmanová, Daniel Pražák z hnutí Otevřeno, redaktor pro vědu Deníku N Petr Koubský a moderuje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek se společně zamyslí nad tím, jak jsme zvládli další rok pandemie online a jaký vliv na náladu společnosti dnes mají sociální média.

Čtěte také

Lukáš Matoška ve čtvrtém díle bilanční série shrne spolu s investigativními reportéry Českého rozhlasu některé kauzy, kterým se novináři v posledních dvanácti měsících věnovali. Byla to mimo jiné kontroverzní milost prezidenta Miloše Zemana podnikateli Pavlu Podroužkovi nebo okolnosti výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Jaké byly nejsilnější a nejvýraznější výroky uplynulého roku? Výběr z naší rubriky Výrok týdne připravila Tereza Žižková, která do studia pozvala politologa Miloše Gregora.

Bilance můžete živě poslouchat na Plusu každý den po 14. hodině. 

Spustit audio