Může za sesazení jihokorejské prezidentky hádka o štěně?

9. prosinec 2016

V Jižní Koreji vyvrcholil politický skandál, který vedl k ústavnímu odvolání prezidentky Pak Kun-hje. Dnes byla oficiálně zbavena pravomocí.

Parlament už předtím schválil její sesazení. Úřadujícím prezidentem se stal premiér Hwang Kjo-an, který řekl, že učiní maximum, aby zajistil pokračující fungování stabilní vlády. Odvolání prezidentky podpořilo v tajném hlasování v třísetčlenném parlamentu 234 poslanců a 56 jich bylo proti, což znamená, že se proti ní obrátili i členové její vlastní Strany nových obzorů.

Podle zpravodajky BBC Tessy Wongové na počátku celé aféry byla hádka o štěně.

Rasputin v sukních

Vše začalo tím, že se s dlouholetou důvěrnicí prezidentky, dnes šedesátiletou Čche Son-sil seznámil o dvacet let mladší popový zpěvák a bývalý úspěšný reprezentant Jižní Koreje v šermu Ko Jong-tae. Bulvár ho považoval za partnera Čche, která si vysloužila přezdívku „Rasputin v sukních“. Ko tento týden podle BBC před parlamentní vyšetřovací komisí popřel, že by měl s prezidentčinou přítelkyní vztah, poslancům ale vylíčil kuriózní a malicherné spory, které nakonec skončily dnešním sesazením hlavy státu.

Podle svědků vše začalo v roce 2012, kdy se Pak stala prezidentkou. Ko tehdy už dávno nesportoval, ale provozoval módní butik. Přítel ho pak vyzval, aby své nejnovější zboží ukázal záhadnému kupci. Tak se seznámil s Čche Son-sil. začal jí dodávat luxusní róby, které končily v prezidentčině šatníku.

Celkem jí prý prodal 40 luxusních kabelek z pštrosí nebo krokodýlí kůže a sto zakázkových krejčovských výrobků, vše za desítky tisíc dolarů. Média si poprvé všimla jeho kabelek u prezidentky už v roce 2013. Ko se stal celebritou a Čche ho nechala pracovat i pro dvě firmy se sídlem v Německu, které sama vlastnila.

Podle BBC podobné svědectví zřejmě v jihokorejském parlamentu ještě nikdy nikdo neslyšel – problémy začaly v roce 2014, kdy prý Čche začala Koa nutit, aby se postaral o štěně její dcery. Ko vzal psa domů a odjel hrát golf.

Logo

Pomsta za psa

Když se vrátil, zastihl u sebe doma Čche, rozhněvanou až k nepříčetnosti kvůli tomu, že štěně nechal bez dozoru. „Začala se ke mně chovat jako k otrokovi. Pořád na mě křičela,“ řekl podle BBC Ko během výpovědi.

Když už ponižování nemohl déle snášet, rozhodl se pro pomstu. Dlouhé měsíce sháněl dostatek materiálu, včetně záběrů z bezpečnostních kamer. Z nich bylo zřejmé, že Čchce se chová k prezidentskému týmu jako k vlastním sluhům. Pak se Ko obrátil na tisk a začal mluvit o nestandardním vztahu prezidentky a její přítelkyně. V říjnu v televizním rozhovoru například uvedl, že „koníčkem“ Čche Son-sil bylo přepisovat prezidentce její projevy.

Pak Kun-hje poté v slzách přiznala, že přítelkyni dovolovala zasahovat do záležitostí státu, přestože Čche neměla žádnou výkonnou ani poradní funkci. „A aby toho nebylo v tomto bizarním případu málo, pro veřejnost je nyní Ko Jong-tae hrdina, který odhalil korupci na nejvyšších místech,“ píše server BBC. Na dotaz jednoho z poslanců, zda při tom neměl z Čchce strach, Ko odpověděl: „Byl jsem naštvaný a na důsledky jsem v tu chvíli nemyslel. Dnes ničeho nelituji.“

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.