Muslimové v České republice jsou terčem nenávisti, všímá si Al-Džazíra

18. listopad 2017

Záštiplného vztahu české majority k prakticky neexistující muslimské menšině si povšimla už i velká zahraniční média. Nejnovější reportáž ze života této minority v České republice přinesla katarská televize Al-Džazíra.

Osmatřicetiletý Raed Shaikh se prochází idylickými uličkami Prahy. Pochází původně z Palestiny a v České republice žije dlouhá léta. Nedaleko Václavského náměstí se zastaví u obchůdku s halal potravinami a pak ukáže na blízkovýchodní restauraci schovanou za malou modlitebnou. „Tak tohle je místo s největší koncentrací muslimů v Praze,“ vysvětluje s úsměvem IT inženýr.

Muslimská komunita v České republice je skutečně nepatrná. Přestože neexistují žádná přesná čísla, odhaduje se, že zde žije něco mezi 5 až 20 tisíci muslimů. Tedy asi 0,02 % populace, píše se ve článku katarské televize.

Navzdory tomu se z islámu stalo palčivé téma české politiky. Je možné, že cesta z povolební krize povede ven jen díky politikovi, jehož téměř jediným programem je heslo „Ne islámu, ne terorismu“, všímá si Al-Džazíra.

Muslimové nemají stejná práva

Česko-japonský podnikatel Tomio Okamura a jeho strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) se dostala do parlamentu jako třetí až čtvrtá nejsilnější formace. Jejím hlavním cílem je vyhnat islám z České republiky. Strana si začala vytvářet vazby na krajně pravicová hnutí v Evropě jako je Národní fronta Marin Le Penové. A Okamura nyní doufá, že se mu podaří vstoupit do koalice s kontroverzním miliardářem Andrejem Babišem, který drtivě vyhrál volby a je považovaný za budoucího premiéra.

Muslimové v Praze se teď obávají, že Babiš s Okamurou vyvoří bezprecedentní platformu pro šíření nenávisti a pohrdání vůči muslimským uprchlíkům. „Musíme bojovat za odkaz předků. Pokud bude v Bruselu víc muslimů, než Belgičanů, je to jejich problém. Ale nechci nic podobného tady. Nebudou nám přece říkat, kdo u nás má žít,“ prohlásil v červnu Andrej Babiš pro server Bloomberg.

Tomio Okamura ve štábu SPD

Zvyšující se verbální nepřátelství proti migrantům podněcuje islamofobii. Příslušníci malé pražské muslimské komunity se obávají, že je to znamení zlých časů. „Mnoho našich přátel už odešlo. Pokud nebyla islamofobie jejich hlavním důvodem, byla tím druhým,“ říká Shaikh.

Česká republika uznává islám jako náboženství, ale věřící nemají stejná privilegia jako příslušníci jiných náboženství. Nemohou zakládat školy, uzavírat legální náboženské svazky a pořádat náboženské obřady na veřejných místech, tvrdí Al-Džazíra.

„Většina místních muslimů jsou doktoři, inženýři a IT specialisté. Přesto se některé politické strany snaží upřít nám práva a eliminovat islám,“ říká Vladimír Sáňka, člen Ústředí muslimských obcí v Praze.

Muslimům nepronajímáme

Okamura již řekl českým médiím, že Babiš přislíbil zvážit restrikce na muslimské žadatele o azyl i zákaz islámského práva. Bez splnění těchto podmínek Okamurova SPD Babiše nepodpoří.

Podle politologa Vladimíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně je ale aliance mezi Babišem a Okamurou nepravděpodobná, byť se vyloučit nedá. Samotná většina by navíc nestačila ke změně Ústavy. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se navíc už jasně vyjádřil, že nikdo nesmí porušovat právo na svobodu vyznání.

Antimuslimská rétorika ovšem začíná vyvolávat nenávistné projevy, a dokonce i fyzické útoky proti muslimům, kteří přišli do České republiky dávno před uprchlickou krizí. V červenci zaznamenala místní média verbální útok na muslimské ženy, které šly do akvaparku se skupinou dětí. Jedna z muslimek byla Shaikhova žena.

Tepličtí muslimové pořádali přátelský víkend se sousedy

„Bohužel to tu začíná být čím dál obtížnější,“ říká Shaikh, který se s Okamurou už dvakrát střetl v debatě na České televizi. Podle Shaikha mají muslimové například problém najít prostor pro oslavy konce ramadánu. Pronajímatelé velkých sálů nechtěli mít s muslimy nic společného. „Dvacet tři let to nebyl žádný problém, ale před pár lety se to stalo téměř nemožné.“

Nejrasističtější v Evropě

Stejně jako v případě sousedního Polska a Maďarska se výrazně zhoršil vztah Čechů k muslimům během uprchlické krize a po sérii teroristických útoků v západní Evropě.

Navzdory maličkému počtu muslimů a tomu, že zde neproběhl jediný útok, zůstávají obavy z terorismu velké. Roli hraje i zakořeněný nativismus projevující se například dlouhodobou persekucí Romů. Země je tak prý náchylná k populismu a krajně pravicovým řešením.

Podle výzkumu Harvardské univerzity, publikovaném na začátku roku 2017, vykazují Češi oproti ostatním Evropanům největší míru implicitního rasismu. Politici, včetně prezidenta Miloše Zemana, projevovali tvrdý odpor k evropským kvótám na uprchlíky. Země jich tak přijala pouze dvanáct z přidělených 2700.

Podobná logika nahrává i uskupením jako byl Blok proti islámu. Zvláště lidé kolem jeho zakladatele Martina Konvičky se na sebe snažili strhávat pozornost za pomoci bizarních akcí. Loni se například pokusili obsadit Staroměstské náměstí v přestrojení za bojovníky takzvaného Islámského státu a sehráli i scénku uřezávání hlav. „Je to jen malá skupina, ale doufá, že nás vyprovokuje k nějaké nepřiměřené reakci, aby pak mohli říkat, že všechny varovali,“ říká Sáňka.

V protimuslimských postojích hraje velkou roli i dezinformační kampaň, která je podle mnohých vedena z Kremlu, upozorňuje katarská televize. Rusko se snaží destabilizovat zemi a obrátit ji od prozápadního demokratického kurzu směrem k neliberálnímu autoritářství. Organizace bojující proti nenávisti v České republice už odhalily přes 100 antimuslimských klamných zpráv.

Nemůžeme s tím moc dělat. Strašení muslimy se objevuje prakticky v každém médiu. Není divu, že jsou lidé vyděšení,“ uzavírá reportáž o situaci v České republice Raed Shaikh pro televizi Al-Džazíra.

Spustit audio