Multivitaminová transgenní kukuřice

Modifikovaná kukuřice, která má zvýšený obsah tří různých vitaminů, je novinkou mezi obohacenými plodinami.

Nedostatek vitaminů a minerálních látek postihuje téměř polovinu světové lidské populace. Vyspělých zemí, kde lidé konzumují množství ovoce a zeleniny a mají po ruce široké spektrum potravinových doplňků, se obvykle netýká. Problém však nastává u obyvatel rozvojových zemí, kteří mají jen velmi monotónní stravu založenou na obilninách, které jsou na vitamíny a minerály velice chudé. Pokusy zvýšit v obilninách množství těchto látek pomocí metod genetického inženýrství sice byly úspěšné, ale zatím se vždy týkaly pouze jednoho vitamínu. Podle španělských odborníků by důsledkem zavedení takto modifikovaných plodin byl pouze posun v nerovnováze přijímaných látek. Vědci se domnívají, že skutečným řešením problému jsou plodiny se zvýšeným obsahem několika vitaminů současně.

V článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, zveřejnili postup přípravy "multivitaminové" kukuřice. Embrya kukuřice vědci kultivovali spolu s kovovými částicemi, které nesly geny potřebné k syntéze tří různých vitaminů - C, B9 a beta-karotenu. Geny se úspěšně zařadily do dědičného materiálu kukuřice a obsah vitamínů v kukuřici se zvýšil úctyhodným způsobem: kukuřice obsahuje 169x větší množství beta-karotenu než ta obyčejná. Oproti modifikované zlaté rýži (golden rice) je obsah beta-karotenu pětinásobný. Obsah vitamínu C je 6x vyšší než v normální kukuřici a obsah vitaminu B9 se zdvojnásobil.