Mrtví úředníci

1. březen 2005

Není dne, aby z Iráku nepřišly zprávy o atentátech. Následky toho včerejšího jsou ovšem nejhorší od pádu Saddáma Husajna v dubnu 2003. Sto dvacet pět mrtvých a sto padesát zraněných, vesměs civilisté, kteří se v očích islámských radikálů provinili tím, že projevili zájem o místa úředníků.

Problém podobných zpráv je v tom, že je nelze ani přehlédnout, ani pochopit. Svým obsahem jsou drastické, alarmující, svou četností pak všední. Liší se pouze místem, kde k atentátu došlo, a počtem obětí. Podle radikálů se jedná o svatou válku proti západním křižákům a jejich iráckým agentům, za které považují kohokoli, kdo spolupracuje s prozatímní vládou. Probíhající vraždění lidí je ovšem silným argumentem pro přítomnost amerických vojáků a jejich spojenců v zemi. Jedná se o bludný kruh násilí, problém, který nemá racionální řešení ani představitelný konec.

Tolerovat atentátníky nelze, bylo by to totéž, jako tolerovat zločinnost. Na druhé straně ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by bylo možné je porazit. Nevede se válka a není mír. Není s kým vyjednávat, není jak dojednat příměří. A stále umírají další lidé. Američanů už zemřelo půl druhé tisícovky a ztráty mezi Iráčany se odhadují na desetitisíce. Nad tou spoustou mrtvých se hovoří o dani za svobodu a demokracii, anebo o ropném prokletí. Mluví se o fanatických ideologiích, anebo nemilosrdné touze po zisku. Ať už se ale situace v Iráku vysvětluje jakkoli, každý den někdo ztrácí své blízké, lidi, které měl rád. Ve svém zármutku pozůstalí zjišťují, že svět není bezpečným místem pro obyčejného člověka, že si v něm mohou libovat leda fanatici, vojáci, byznysmeni a politikové. Nebude snadné je přesvědčit, že se mýlí. Protože se nejspíše nemýlí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.