Mouchy drží invazní komáry na uzdě

5. červen 2009

V boji s horečkou dengue má zřejmě člověk nečekané spojence - larvy much, které požírají larvy invazivních komárů.

Na jihovýchodě Spojených států se potkávají dva druhy komárů. Původnímu druhu Aedes triseratus konkuruje invazivní komár tygrovaný (Aedes albopictus), který byl zavlečen z Asie a přenáší obávanou horečku dengue. Oba druhy soupeří především ve využívání vodních zdrojů, ve kterých se vyvíjejí jejich larvy. Komáři tygrovaní by teoreticky měli získávat převahu, protože jejich larvy jsou velice odolné.

Důvodem, proč se tak nestalo, jsou podle entomologů z University of Illinois at Urbana-Champlain drobné mušky Corethrella appendiculata. Jejich larvy se živí larvami komárů a jak se zdá, invazivní druh jim zachutnal lépe než larvy původních amerických komárů. Larvy asijských komárů jsou totiž větší a pro drobné, nicméně velmi hltavé muší larvy tak představují žádanější kořist. Rozdíl je také v chování larev obou druhů komárů - larvy původního druhu se chovají tak, aby minimalizovaly možnost, že budou sežrány. Larvy komárů tygrovaných se zatím nestačily přizpůsobit, takže mušky v jejich řadách páchají značné škody.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.