Mladý komunista před soudem

27. srpen 2003

Poprvé od listopadu 1989 stanul před soudem levicový aktivista za to, že ve svých komunistických agitačních článcích propagoval komunismus v jeho militantní, nesmiřitelné - jednoduše řečeno, zřejmě "stalinské" - podobě. Krátký komentář k tomu, že takový soud vůbec začal by zněl: "Konečně, a klobouk dolů!" Myšleno tedy jako poklona orgánům činným v trestním řízení. Dosud totiž před soudem končily jen případy pravicového extremismu, které pravda nejsou až tak nepodobné těm levicovým úchylkám, nicméně na "komunistu" zatím žádný český soud nesáhl.

Šestadvacetiletý David Pěcha je obžalován z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů, neb (podle obžalovacího spisu) v Šumperku jako šéfredaktor periodika "Pochodeň" uveřejnil texty vyzývající k převratu po vzoru marxismu-leninismu. Pěcha ve svých článcích vyzýval ke svržení současného režimu, a to i použitím masového boje, i toho ozbrojeného. Vyžírkovské třídě bohatých pak Pěcha vyhrožoval likvidací, vrcholné představitele státu označil za vlastizrádce a podařilo se mu v jeho novinách umístit i několik formulací, ohodnocených státním zastupitelstvím jako šíření poplašné zprávy a jako pomluvy. Za to všechno může tento mladý neostalinista dostat tři až osm let vězení.

Upřímně řečeno, ač nejsem nijak zvlášť krvelačný člověk, mladému panu Pěchovi bych cokoli od tří do osmi let v kriminále přál. Jednak za všechny mé blízké, za přátele i známé, kteří za dob vlády jím opěvovaného (pseudo-) komunismu v těch žalářích za své postoje a názory trpěli. A za druhé za to, že patří mezi ty lidi, kteří libovolně operují s pojmem "svoboda slova". Jsou to lidé, kteří používají slovo jako záludnou zbraň, aniž by nesli jakoukoli zodpovědnost za její (jejich) účinek a dopad. Jestliže někdo vyzývá k ozbrojenému komunistickému převratu, k likvidaci nějaké společenské třídy, jestliže se dopouští pomluvy a rozšiřuje poplašné (falešné) informace - je to, podle mého, cokoli jiného, než pouhé praktikování svobody projevu a slova. Považuji to přinejmenším za ohmatávání hranic, za nimiž i zdánlivě bezbranná tzv. demokratická společnost sáhne konečně k represivním prostředkům, kterých má (i přes onu deklarovanou křehkost a bezmocnost) poměrně dost - jen jich využívat.

Pan Pěcha pak, jako zodpovědný aktivista své vlastní, státem neuznané a neregistrované Komunistické strany Československa-Komunistické strany práce, i jako novinář, stojící si za svým slovem, nechť nese následky svého konání.

V soudní síni se Pěcha hájil tím, že "prý to tak nemyslel". Že prý svá výhružná a likvidační slova myslel obrazně, a že prý buržoazní mozek (cituji jeho slova podle středeční MfD) kryž to slyší, tak hned si myslí, že chceme (rozumějme - my, komunisti) někoho střílet.

Pan Pěcha asi nežil posledních šestadvacet let v téhle zemi a na téhle planetě, kde komunisté tolikrát udělali přesně to, co řekli - a stálo to život desítky miliónů lidí po celém světě, že se teď diví, jak je mu špatně rozuměno. Doufejme, že soud těm jeho slovům skutečně důsledně porozumí. Případů odsouzených pravicových extremistů, jak fyzicky útočných skinů, či z řad ideologicky a slovně vynalézavých neonacistů je (ne sice mnoho, ale) už řada. První komunista, či lépe řečeno neostalinista, by byl (pro společnost) příjemnou první soudní vlaštovkou, která by letěla doleva. Nějaké soudní jaro by z toho jistě nevypuklo, ale člověk by se mohl těšit na jistě zajímavé reakce páně Pěchových ideologických souputníků z jiné, státem pravdaže uznané a hýčkané, Komunistické strany Čech a Moravy, které utěšeně stoupají voličské preference, a to jistě také proto, že se s nimi 99% naší tzv. demokratické politické scény klidně baví, ač je to v zásadě zapovězeno zákonem.

autor: Martin Schulz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.