Mláďata pižmoňů mráz nerozhází

24. srpen 2009

Mláďata arktických pižmoňů vyvracejí teorii, podle které by mladší jedinci měli ztrácet teplo rychleji než dospělí.

Přežít extrémní zimu je náročné pro všechna zvířata, ale obecně se předpokládá, že nedorostlá mláďata jsou na tom hůř než dospělí jedinci. Teoreticky je důvodem nepříznivý poměr povrchu a objemu těla, kvůli kterému je pro ně obtížnější udržet si tělesné teplo. Zatím se zdálo, že pižmoni severní (Ovibos moschatus), kteří jsou příbuzní ovcím a kozám, tuto teorii potvrzují. Žijí v kanadské Arktidě a severovýchodním Grónsku, kde mnoho mláďat zimní období nepřežije.

Nová studie ale ukazuje, že příčiny vysoké zimní úmrtnosti mladých pižmoňů musíme hledat jinde než v tepelném stresu. Výzkumníci z Aljašské univerzity pomocí infračervených kamer studovali rychlost, se kterou pižmoni vystavení mrazivému větru ztrácejí tělesné teplo. Ke svému překvapení zjistili, že v teplotách kolem -50 stupňů Celsia jak dospělci, tak malá telata vydávají na udržení tělesné teploty jen 2 až 6 % energie získané z potravy. Udržet si teplo tedy pro mláďata pižmoňů není o nic obtížnější než pro jejich rodiče.

Výsledky studie budou zveřejněny v novém čísle časopisu Physiological and Biochemical Zoology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.