Místo jednoho přenašeče malárie budou dva

26. říjen 2010

Moskyt, který je na africkém kontinentu hlavním přenašečem malárie, se vyvíjí ve dva samostatné druhy.

Každých 30 sekund zemře na malárii jedno dítě. Většina obětí této choroby je z Afriky. Na jih od Sahary je hlavním přenašečem malárie komár Anopheles gambiae. Ten se vyskytuje ve dvou typech – M a S. Ani detailní pohled neodhalí na komárech různých typů odlišnosti. Rozdíl je však jasně patrný při analýzách dědičné informace. Genetická propast mezi příslušníky obou typů se již prohloubila natolik, že se zřejmě vyvinou ve dva samostatné druhy. Dokazují to výsledky výzkumu týmu vedeného Norou Besanskou z University of Notre Dame a Marcem Muskavitchem působícím na Boston College a Harvard School of Public Health. Dvě studie o štěpení druhu Anopheles gambiae na dva samostatné druhy vyšly v prestižním vědeckém týdeníku Science.

Vědci identifikovali přinejmenším 400 000 míst, kde se genomy obou typů komára Anopheles gambiae zásadně liší. Už dnešní rozdíly mezi oběma typy komárů mohou mít dalekosáhlé důsledky. Při testech nových ochranných prostředků proti africkému přenašeči malárie musí vědci brát v úvahu, že se reakce komárů typu M a S mohou lišit.

Stát Rakhine. Mobilní klinika, léčba malárie - vyšetření.

„Komáři se vyvíjejí mnohem rychleji, než jsme si mysleli, a strategie, které mohou být účinné proti jednomu typu komára, nemusí působit na komáry druhého typu. Pokud máme dostat malárii pod kontrolu pomocí zásahů proti moskytům, pak musíme identifikovat a průběžně sledovat změny, ke kterým skrytě dochází v jejich dědičné informaci,“ říká členka výzkumného týmu Mara Lawniczaková z Imperial College London.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio