Místa vzpomínek jsou pro nás důležitější než památeční předměty

17. říjen 2017

Tým vědců z britské Univerzity v Surrey zjistil, že místa, ke kterým máme silný vztah, pro nás znamenají víc než památeční předměty. Třeba vzpomínka na místo seznámení prý u nás navozuje silnější emoce než snubní prsteny.

Píše o tom časopis Medical Express.

To, co se děje v mozku při důležitých emočních vjemech, zkoumali vědci ve třech fázích. Magnetickou rezonancí nejprve sledovali dění v mozku dvaceti dobrovolníků, kteří se dívali na fotografie pro ně zvláštního významu a ptali se jich na deset nejoblíbenějších míst.

Reakce zaznamenali na trojici míst – v takzvané amygdale, která pracovává emoce; v prefrontální kůře, kde hodnotíme klady a zápory každé situace; a také v oblasti mozkové kůry, která obklopuje hipokampus.

Ve druhé části výzkumu podstoupilo jedenáct dobrovolníků hloubkové kvalitativní rozhovory nejprve doma a pak na místě, které pro ně mělo zvláštní význam. Ve třetí fázi vyzvali vědci veřejnost k vyplňování dotazníku na internetu. Této možnosti využilo na dva tisíce lidí

Po závěrečném zpracování dat vyšlo najevo, že mozek silněji reaguje na místa, která pro nás něco znamenají, než na věci, které považujeme za důležité, informuje závěrem časopis Medical Express.

autor: mam
Spustit audio