Mirek Topolánek jednal v Izraeli

11. březen 2008

"Nikdo nemůže Izraeli zazlívat, že se brání, jeho akce jsou jen opovědí na útoky" - přesně tato slova v Izraeli slyší rádi. Vyřkl je český premiér Mirek Topolánek v pondělí na tiskové konverenci v Jeruzalémě po setkání se svým izraelským protějškem Ehudem Olmertem. Izrael na sebe v posledních týdnech přitáhl pozornost světa svými vojenskými operacemi v Gaze, za což si vysloužil velkou kritiku, protože při pokusu zlikvidovat zdejší teroristy zabil přes sto lidí.

Izraelci sami tvrdí, že jim nic jiného nezbývá - na jihozápad Izraele dopadají každý den rakety vystřelované hnutím Hamás z Gazy, a vojenský zásah je podle Jeruzalémě jedinou odpovědí na tyto aktce. Mirek Topolánek na zmíněné tiskové konferenci, které se mimochodem zúčastnilo nejméně třicet zdejších novinářů, tedy izraelské straně udělal radost, když více méně potvrdil její verzi. V úterý se dokonce vydal do města Sderot, které je odpalováním raket Kásam nejvíce ohroženo. Těm jeho odpůrcům v České republice, kteří ho obviňují z přílišného euroskepticismu, mohl Mirek Topolánek udělat radost tím, že opakovaně zmínil důležitou roli Evropské unie v arabsko-izraelském mírovém procesu. Doslova řekl, že Evropa musí být v rámci vyjdnávacího kvartetu, tedy USA, EU, Ruska a OSN akcelerátorem dalšího vývoje. Zdůraznil také, že Česko nehodlá opomíjet potřeby palestinců a zmínil například české aktivity na Západním břehu, jako je pomoc při elektrifikaci a výcvik policie, který tam čeští odborníci provádějí. Během této návštěvy, kterou uvedl krátkou návštěvou do Jordánska, ale na palestinská území nezamířil, což vysvětlil nedostatkem času.

Součástí návštěvy Mirka Topolánka byla také návštěva v izraelské farmaceutiské firmě Teva, která je aktivní i v České republice a chystá se u nás investovat 100 milionů dolarů, což je v tomto oboru největší investice u nás, a je pravděpodobné, že ještě dlouho tak tomu zůstane. To je jen odraz poměrně rozsáhlé obchodní výměny, která každý rok roste i o desítky pocent. Známé jsou také izraelské investice do nemovitostí a developerská činnost v České republice. Dnes naopak nelze projít izraelskou ulicí, aniž bychom si povšimli, že prakticky všechna policejní auta a téměř všechny taxíky jsou vyrobeny v Mladé Boleslavi. V pondělí český premiér podepsal dohodu o spolupráci ve vědecké, vzdělávací a kulturní oblasti, která může mít dalekosáhlý dopad na českou ekonomiku. Izrael je jedním z nějvětších producentů vyspělých technologií, ať už se jedná o informatiku, optoelektroniku nebo biotechnologie. Právě tyto obory s vysokou přidanou hodnotou tvoří obrovský podíl na izraelském exportu a přispívají k blahobytu této země, která se sama ještě před dvaceti a více lety spoléhala na tradiční průmysl a zemědělství. Izrael je také země s největším počtem vědeckých objevů na hlavu, a česká věda, i když je na vysoké úrovni, může ze zesílené spoupráce hodně získat. Jak ukazuje příklad i dalších úspěšných zemí, jako je například Irsko, opravdového hospodářského rozvoje lze dosáhnout jedině díky rozvinuté vědě.

Topolánkova návštěva se odehrávala ve stínu některých dalších událostí, které hýbou Izraelem, a také dalších významných návštěv - přijiždí sem v průměru jeden důležitý zahraniční návštěvník týdně, ale bylo znát, že Česká republika není v izraelských diplomatických kruzích outsider. Izraelci jsou si vědomi úlohy České republiky v rámi EU, kdy čeští diplomaté opakovaně dosáhli změny formulace některých dokumentů tak, aby byly vyváženější. Rozličné země v Unii mají rozdílný názor na bízkovýchodní konflikt, a zatimco některé jsou považovány za více proarabské, česká republika je naopak viděna jako stát přátelsky nakloněný Izaeli, i když, jak zdůraznil i Mirek Topolánek, Praha nehodlá vidět Palestince jako nepřátele a rozvojová pomoc, kterou Palestinské autonomii poskytuje, je toho důkazem. Jak ale sám premiér zdůraznil, čecká republka, respektive Československo stálo u zrodu Izraele. SIonistické snahy podporoval ut TG Masary, Československo bylo členem komise, která v roce 1947 navrhla rozdělení Palestiny na dva státy, z nichž jeden by byl židovský, a v letech 1948 až 9 dodala do nově vznilého státu zbraně, které možná rozhodly o tom, že se Izrael ubránil útoku okolních zemí. Pouto mezi oběma státy je tedy zcela nezaměnitelné.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio