Ministr Grulich se loučil a pořád nevěděl proč

19. prosinec 2000

Především příprava na blížící se spuštění územní reformy zůstává podle mnohých za působením celkem čtvrtého ministra vnitra od rozdělení Československa Václava Grulicha, který tento v pátek oznámil na tiskové konferenci, že příští týden sám rezignuje a nebude tedy čekat, až jej po neúnosně dlouhých týdnech odvolá premiér Zeman v rámci výměny několika ministrů, jež požaduje ODS za to, že nechala přece jen projít deficitní rozpočet

Za úřadování odstupujícího Václava Grulicha sice nebylo znát, že by se především policie dostala do výrazně horšího stavu, než v jakém ji zanechala pravice, ale žádné viditelné zlepšení také nenastalo. Odcházející ministr ovšem uvedl, že loni se poprvé od roku 1990 zastavil růst kriminality v ČR a její objasněnost se proti roku 1998 zvýšila o 4,5 procenta. Za tato čísla je ovšem poměrně málo vidět - není například jasné, jaké druhy kriminálních činů byly lépe objasňovány.

Pokud jde o ekonomickou kriminalitu, podle Grulicha loni se její objasněnost proti roku 1998 zvýšil o 20 procent, přičemž přes 70 procent jich bylo spácháno v předešlých letech. Grulich sice pochlubil tím, že loňská objasněnost hospodářských trestných činů činila 95 procent, aloe to vypadá dost nadneseně. Nadto odstupující ministr přiznal, že problémem zůstává "neodčerpávání" zločineckého zisku. Jinými slovy - peníze z tunelů a podvodů se nedaří získat zpět.

Jak už bylo řečeno, za Grulicha se usilovně pracovalo na tom, aby mohl vejít v život nový systém vyšších samosprávných územních celkům což měla na starosti hlavně expertka sociálních demokratů, ministrova náměstkyně Yvonne Strecková. Zda je územní reforma uspokojivě připravena uvidíme teprve až budou ustaveny samosprávní orgány v krajích a nastane každodenní nepapírová realita. Bilancující Grulich v pátek vypočetl, že během jeho působení ministerstvo předložilo parlamentu celkem 21 návrhů zákonů, z toho tři novely. Třetina, čili sedm zákonů už vstoupilo v platnost, další třetinu poslanci schválili a zbývá je zveřejnit ve sbírce zákonů a posledních sedm nových norem zatím prošlo první čtením v zákonodárném sboru a poslanci je teprve budou připomínkovat.

Grulich si zakládá na tom, že legislativní novinky mají zásadní význam pro přístup České republiky do Evropské unie a jako příklad uvedl zákony o azylu, o obcích a krajích. Na druhé straně je ovšem třeba připomenout, že od počátku tohoto roku platící zákon o pobytu cizinců má přinejmenším mezery, je předmětem kritiky a nejspíš jej čeká novelizace. Zde o úspěchu asi hovořit nelze.

A vnitro se muselo svým způsobem také podepsat na ztroskotání protikorupční akce Čisté ruce, byť ji měl na starosti ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, který už ostatně vládu opustil. A nyní, kdy se bouřlivě diskutuje nad stavem tajných služeb, se objevují domněnky, že je policie pod tlakem politiků. To Václav Grulich v pátek odmítl, ale v uplynulých týdnech dával naopak najevo, že takové tendence existují a že za nimi stojí šéf týmu premiérových poradců Miroslav Šlouf.

Jak se dokáže bránit politickým tlakům Grulichův nástupce, kterým bude podle všeho o mnoho mladší Stanislav Gross, to je nyní předmětem úvah pozorovatelů. Gross se zejména během předcházejících poslaneckých období, ještě než přijal funkci jednoho z místopředsedů sněmovny, bezpečnostní tématikou intenzivně zabýval a veřejnost má v paměti, že právě on často kritizoval vnitro v době, kdy resort vedl Jan Ruml.

Teď si tedy horké křeslo ministra vnitra vyzkouší sám a Gross jistě velmi dobře ví, že je to post, z něhož může spadnout a jeho zatím hladce vzestupná politická dráha se tak může nepříjemně zaklikatit. Odolat politickým tlakům dostat policii pod kontrolu jistě nebude lehké, neboť pokud se do vnitra snaží prostřednictvím svých lidí vniknout Šlouf, bude muset Gross bojovat vlastně s premiérem, který je se Šloufem v těsném kontaktu.

Politicky vcelku obratnému Grossovi tedy půjde o mnoho - ustupovat Zemanovým poradcům by bylo prohrou na celé čáře, postavit je však mimo nebude snadné. Blíží se poslední velká vlna privatizace, kdy se stát hodlá rychle zbavit velkého majetku a role ministerstva vnitra tu může být v mnoha případech klíčová, především při výběru partnerů při privatizaci například takových kolosů jako je ČEZ a ve hře budou obrovské částky, přímo vybízející k pokusům o korupci. Nezbývá než doufat, že Gross, který se ještě pořád může dívat dost daleko dopředu i vzhůru, pochopí, že se ocitl v citlivém bodě své kariéry. A jeho případný úspěch by mohl pozitivně ovlivnit celkové politické klima, které se zatím během vlády Miloše Zemana jen a jen horší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.