Milujte roboty - uklidí a vysají koberec!

9. listopad 2005

Pro běžného člověka není zrovna jednoduché se smířit s tím, že nejen živí tvorové se mohou pohybovat, ale také stroje mohou vykonávat samostatnou činnost. Vznikla proto akce "I love robots", která má antipatii zvrátit.

Proč vlastně člověk robotu nevěří? Je pro to mnoho důvodů. Za prvé nelze uplatnit znalost - máme zkušenosti se psy, kočkami, morčaty a mnoha dalšími živočichy. Robota nelze na první pohled odhadnout (záleží na programu, který jej řídí). Další důvod je filmový. Něžné spolužití s roboty není zrovna populární, lépe jsou přijímány katastrofické vize. Terminátor T800 a T1000 patří mezi nejničivější, dalšími jsou Frankenstein nebo někdejší hit Československa - seriál Vzpoura mozků (zadní strana časopisu ABC). Naštěstí vše není až tak strašné. Zavzpomínejme tedy na milé plechové kamarády C3PO a R2D2 (viz Hvězdné války = Star Wars) nebo robota jménem Data (Star Trek), nezapomeňme na robota v hlavní roli se jménem Johny pětka (Číslo pět žije = Short Circuit). Moje generace si hrála řízením virtuálního robota Karla (podle knížky Richarda E. Patise z roku 1981 "Karel the Robot"). Mimochodem - víte, že existuje opět, a to pod názvy Robot Karel, PC-Karel, xKarel nebo Karel++?

Právě přicházející robot potěší hlavně hospodyňky. Tedy pokud čekáte přístroj na hnětení, sekání či míchání, jste na omylu. Jde o speciální vysavač, který si poradí s kuchyňskými "lahůdkami" (tedy pokud nemáte pejska slyšícího na jméno "Viktor čistič"). Jedná se o vysavač, kombinující několik čisticích technologií. Nejdříve vysaje klasické suché nečistoty. Poté podlahu navlhčí, dalším krokem je rotační kartáč. Nakonec se podlaha odsaje, jak výrobce tvrdí, dosucha. Dlaždičky, linoleum ani plovoucí podlaha by mu neměla činit potíže.

Logo

To bychom tedy měli způsob čištění; jak se ale vyzná v kuchyni? Robot má plno čidel, která mu mapují prostor. Díky tomu se dokáže vyhýbat překážkám a nespadne ze schodů. Díky své relativně nízké výšce se vejde pod stůl i židle, a tak se nemusí jen kvůli robotovi vyklízet nábytek.

Jak vlastně vypadá? Představte si 15 centimetrů vysokou pizzu - přibližně takové rozměry robot má. Pohybuje se sám, energii čerpá z integrovaného akumulátoru. Když mu "dojdou baterky" (doslova), sám přijede na podstavec. Ten majitel připojil na 230 V, a tak se robot sám dobije.

Už takhle se mi při vaření pod nohy pletou děti i pes, to ještě robot? Ne, naopak - robota lze spustit kdykoli (při odchodu z kuchyně do obývacího pokoje, do práce/školy apod.). Lze jej dokonce naprogramovat, aby začal sám uklízet (ve dvě ráno, v deset dopoledne apod.). Nekonečně samostatný však robot není. Stejně jako u klasického "vodního" vysavače musíme doplňovat vodu a vyprazdňovat odpadní nádobku. Až tak dobrý vysavač to vlastně není.

A co lidská psychika? Vidět pohybující se hučící věc, jak se pomalu, ale jistě blíží k člověku, to není zrovna nejmilejší pocit. Zvykli jsme si ale na mnoho takových hraček, od automobilů, přes mixéry nebo automaty na nápoje, až po ledničky, pračky nebo myčky nádobí. Koho dnes překvapí až vyděsí, že pračka "sama" vypere?

Scooba není první výrobek svého druhu; jeho předchůdce se jmenuje Roomba a je určen pro vysávání klasických podlah či koberců (ovšem suchou cestou). Dokonce se již začal prodávat i v České republice, což se mnoha produktům této kategorie prozatím nepodařilo.

Myslím, že vedle předměstských štítků "Pozor, (zlý) pes!" se na dveřích paneláků bude postupně objevovat cedulka "Pozor, (hodný/zlý/drahý) robot!".

autor: Patrik Veselík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.