Miliardy k rekordní investici do čipů? Pobídka se může státu vrátit už za čtyři roky, říká šéf české pobočky onsemi

25. červen 2024

Americká společnost onsemi, která se rozhodla investovat v Česku 46 miliard korun do rozšíření své výroby čipů v  Rožnově pod Radhoštěm, chce začít stavět novou budovu v areálu už příští rok na jaře. První výroba by se pak mohla rozjet už za tři roky. Podmínkou je ale dohoda se státem na vyplacení přímé finanční pobídky. 

Její výše se zřejmě bude pohybovat kolem deseti miliard korun, vrátit by se ale státu mohla relativně rychle. „Máme studii, která říká, že v průměru bude mít pobídka pro stát návratnost do čtyř let,“ uvádí pro podcast Peníze a vliv jednatel a finanční ředitel české pobočky onsemi Josef Švejda.

Čtěte také

Onsemi potvrdila zájem investovat minulý týden. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury se teď jedná o balíčku investičních pobídek, zmínil například daňové prázdniny. Klíčová ale bude přímá finanční podpora, která zčásti pokryje vstupní náklady investora.

Podle dostupných informací by se měla pohybovat kolem 25 až 30 procent investice, tedy nejméně kolem deseti miliard korun. „Vedeme jednání s vládou a zatím probíhají velmi otevřeně. Jsme optimisté, že se domluvíme,“ uvádí Švejda. 

Výpočet pobídky podle něj vychází z tzv. funding gapu, tedy rozdílu mezi podmínkami pro investici u nás a v dalších dvou zvažovaných lokalitách, tedy v „mateřské“ zemi onsemi v USA, ale i v Jižní Koreji, kde má firma také jednu továrnu. „Pobídka pouze srovnává podmínky v těchto zemích. Není v tom pro nás žádný benefit,” dodává jednatel.

Jak dlouho bude stavba nové výrobny čipů v Rožnově pod Radhoštěm trvat? Co přesně se tady má vyrábět a kolik lidí tady může najít práci? Poslechněte si celý podcast Peníze a vliv Jany Klímové. 

autoři: Jana Klímová , vik
Spustit audio

Související