Milan Slezák: Zimbabwe: Konec mugabovské éry?

31. červenec 2013

Africké Zimbabwe má v čele nejdéle sloužícího prezidenta světa. Třetinu století, již od samotného ustavení státu Zimbabwe, je synonymem pro tuto zemi jméno Robert Mugabe. Ale po dnešních prezidentských volbách se to může změnit. Mugabeho, jenž letos dovrší devadesátku, by v prezidentském křesle mohl nahradit jedenašedesátiletý premiér Morgan Tsvangirai. Ten už jednou Mugabeho pokořil.

V předchozích prezidentských volbách v roce 2008 vyhrál první kolo, ale pak se, na protest proti povolebním násilnostem a smrti dvou set spolustraníků z Hnutí za demokratickou změnu, rozhodl do druhého kola vůbec nenastoupit. Tak se v prezidentském křesle udržel ještě jednou Mugabe – byť v tehdejších parlamentních volbách skončila jeho strana až druhá za Hnutím za demokratickou změnu.

Období politického neklidu, které po volbách v roce 2008 ne a ne ustat, ukončila teprve dohoda obou rivalů, již zprostředkovala regionální velmoc, Jižní Afrika. Vznikla křehká koaliční vláda, které se podařilo přežít čtyři roky a zlepšit bídný stav ekonomiky. V rámci dělení moci zůstal Mugabe v prezidentském křesle a Tsvangirai, kterého jeho sok s oblibou líčíval jako sluhu kolonialistů a loutku bílých osadníků, zasedl do křesla premiérského. Kdysi se nenáviděli; dnes, jak říká Mugabe, si klidně podají ruku a nalijí si z jedné a téže čajové konvice.

Mugabe slíbil, že pokud prohraje, odejde na odpočinek. Zemi by to prospělo. Vládl příliš dlouho a po nadějném začátku, kdy zarazil snahy o mstu na bělošské menšině, vládl čím dále tím autoritářštěji. Dostal se kvůli tomu do křížku se Spojenými státy a Evropskou unií. Na jeho zemi pak byly uvaleny sankce.

V ekonomice úplně propadl. Ze Zimbabwe, které do éry nezávislosti vstupovalo jako bohatá země s úrodnou půdou, jako obilnice Afriky, udělal zemi chudou, s vysokou nezaměstnaností a neuvěřitelnou hyperinflací (v roce 2008 činila nevídaných 250 milionů procent!). Tehdy se ceny zboží měnily z hodiny na hodinu a nedostávalo se dokonce i základních spotřebních věcí, jakými jsou potraviny či mýdlo. Nápravu se podařilo zjednat až poté, co do vlády vstoupilo Hnutí za demokratickou změnu a začalo s ekonomickou liberalizací. Také se přestal používat zimbabwský dolar. Dnes se v Zimbabwe platí americkým dolarem a jihoafrickým randem. Má to sice i své zápory, například se tím prodražuje vývoz, nicméně - funguje to.

Volby jsou tentokrát transparentnější než kterékoli dosavadní hlasování a předvolební kampaň byla v porovnání s minulostí velice klidná. Ovšem to neznamená, že je vše v naprostém pořádku. Sporné jsou například seznamy voličů, na nichž prý figurují mrtví lidé, a jiní se tam zase vyskytovali dvakrát či třikrát. Existují odhady, že z 6,5 milionu voličů, kteří byli na seznamech uvedeni, je bezmála třetina voličů fiktivních.

I kdyby se taková podezření podařilo vyvrátit a i kdyby se odevzdané hlasy sečetly bez švindlování, zůstává otázka, která je u těchto voleb – mimochodem, kromě prezidenta si v nich Zimbabwané opět vybírají i poslance – naprosto kardinální. Uzná poražený porážku? Dokud je pohodlně v úřadě, může prezident Mugabe slibovat leccos. Má však kolem sebe příliš mnoho lidí, kteří pohodlně a spokojeně tyjí z moci, již v průběhu let začali považovat za něco navždy daného. Na Mugabeho odchodu nemají zájem, protože spolu s ním by padli také oni. A na jejich argumenty prý Mugabe v minulosti vždycky dal.

Autor je zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu.

autor: msl
Spustit audio