Miami, město bez minulosti (II.)

10. červenec 2009
Sedmý světadíl

Město, ve kterém žil šampion v těžké váze Muhammad Ali a na jehož hlavní třídě Ocean Drive byl zastřelen módní návrhář Versace, začalo vznikat na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Jeho výstavbu umožnila až nově vybudovaná železnice, která spojila izolovanou část Floridy se severními částmi USA.

Původní osídlení

Na území dnešního Miami, hlavně u ústí stejnojmenné řeky, kde je teď jeden z nejvytíženějších přístavů světa, a na jihovýchodním pobřeží Floridy, žili až do osmnáctého století indiáni z kmene Tequesta. Název města vznikl pravděpodobně z indiánského slova Mayaimi, které v překladu znamená "velká voda".

Centrum Miami - Downtown

Oblast neměla pro lidské osídlení zrovna příznivé předpoklady: bažiny porostlé subtropickými křovinami zabydlovali aligátoři a nad nimi se vznášela všudypřítomná mračna komárů. Celé území bylo součástí vodního ekosystému Everglades, proto když sem na začátku 20. století začali přicházet průzkumníci ze severnějších částí USA, jejich prvním a nejdůležitějším úkolem bylo celou oblast odvodnit.

Budování Miami

Pláže zastavěné obřími bytovými komplexy

Podobu nově vznikajícího města v jeho počátcích určovali především hoteliéři a další podnikatelé, kteří využili teplého podnebí a odloučenosti, a začali bažinatou oblast přetvářet v luxusní místo zábavy a odpočinku pro dobře situované Američany. Z Miami se postupně stával turistický ráj, kam si americká smetánka jezdila odpočinout na pláže, které ještě donedávna pokrývaly husté mangrovové porosty.

Tento trend byl přerušen 2. světovou válkou. Florida se musela rychle modernizovat a Miami zažilo dramatickou změnu: sezónní letovisko se začalo měnit v celoročně obývané městské prostředí. Lidé se sem ovšem stěhovali nikoli kvůli ekonomickým možnostem, ale kvůli celoročně příznivému počasí. Protože vývoj Miami do té doby probíhal podle vzorů přímořských letovisek, chybí mu koncepce a dlouhodobé urbanistické plánování včetně výstavby kvalitní infrastruktury.

I v oblíbených oblastech mnoho budov stále chátrá

Architektura Miami byla inspirovaná středomořským stylem Španělska, Portugalska a Itálie. Ironií osudu se pak místo zamýšlené jako exotické prázdninové letovisko pro Američany stalo domovem imigrantů z Latinské Ameriky.

Paradigmatické město

Svítání na Miami Beach

Urbánní antropologové a sociologové uvažují o Miami jako o "paradigmatickém městu". Domnívají se, že předurčuje podobu měst v budoucnosti, podobně jako Manchester a Chicago ve dvacátém století. Pokud mají pravdu, pak můžeme očekávat polyetnická města s minimem stálých obyvatel a naopak s vysokým podílem dočasných rezidentů, kteří se po nějaké době zase přestěhují dál. Takový model na jedné straně přinese ohromnou diverzitu, na druhé straně bez hlubšího vztahu města a jeho obyvatel nebude možné dlouhodobé plánování a rozvoj. Jen časem uvidíme, zda převáží klady nebo zápory.

autor: Jana Šafaříková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.