Mezinárodní olympijský výbor ztrestal ruskou olympijskou výpravu za doping

7. prosinec 2017

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyloučil Rusko kvůli dopování před čtyřmi lety v Soči z nadcházející zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu. Prokazatelně nedopující ruští sportovci budou moci závodit jen pod neutrální vlajkou. Kromě toho musí Rusko zaplatit 15 milionů dolarů za náklady na vyšetřování a na boj proti dopingu. Ne všichni komentátoři ale s kolektivním trestem pro Rusko souhlasí.

Nizozemský deník De Telegraaf oceňuje, že tentokrát nebyli uchráněni před potrestáním velcí hráči. „Na jedné straně je třeba respektovat práva jednotlivých sportovců, na straně druhé ale se sportovními bossy zatřese jedině tvrdý kolektivní trest. Tak by to aspoň teoreticky mělo být. Jenomže až příliš často jsou obětováni malí hráči, zatímco velcí viníci vyváznou beztrestně,“ konstatuje De Telegraaf.

Důvěryhodnost nade vše

Podle deníku Mezinárodní olympijský výbor ukázal, že mu nade vše záleží na důvěryhodnosti sportu. „Dokonce se dokázal povznést nad mezinárodní politiku,“ tvrdí list.

S trestem souhlasí i švédský Dagens Nyheter, který zároveň spekuluje nad tím, zda se opatření promítne i do jiných sportů a soutěží. „V létě Rusko hostí mistrovství světa ve fotbale. Světová fotbalová federace FIFA po nynějším olympijském trestu nemá šanci strkat hlavu do písku,“ tvrdí deník a připomíná, že jedním z hlavních viníků ruské neúčasti v Pchjongčchangu je exministr sportu Vitalij Mutko. To on prý rozjel dalekosáhlý státem řízený dopingový program před olympiádou v Soči.

Realita jako zlý sen

„A co dělá Mutko teď?,“ táže se list. „Inu, organizuje mistrovství světa ve fotbale. Což je další důkaz, že je za tím vším tolik špíny, že by si to ani v Hollywoodu nedokázali vymyslet. Taková je realita, která ovšem připomíná spíše zlý sen,“ píše Dagens Nyheter.

Olympijská vlajka

Ruská agentura RIA Novosti to vidí zcela jinak. Například úplně odmítá úvahy o tom, že by Rusko mělo na vyloučení své výpravy zareagovat bojkotem olympiády. „Byla by to velká chyba. Pořád ještě máme slušnou šanci dovézt z olympiády desítky medailí. Neměli bychom je nechávat našim soupeřům,“ píše komentátor Vasilij Konov.

Vlakem, pěšky, ale jeďme

Sportovcům Konov radí, aby se na tiskových konferencích jednoduše představili a řekli, odkud jsou. „Například: jmenuji se Jevgenija Medveděvová a jsem z Ruska,“ navrhuje bloger s odkazem na mladičkou ruskou krasobruslařku. V komentáři si Konov také trpce stěžuje, že Mezinárodní olympijský výbor se rozhodl na základě svědectví osoby, která se léčila na psychiatrické klinice.

Podle Konova ruští sportovní fanoušci nejednou dokázali skvěle zazpívat národní hymnu i tehdy, když ji z různých důvodů na stadionu nikdo nezahrál. „Jeďme do Pchjongčchangu. Na vlastní náklady, vlakem, pěšky, klidně i sobím spřežením. A zpívejme tam s našimi sportovci. Vlajkami můžeme mávat z ochozů. To nám Mezinárodní olympijský výbor zakázat nemůže. Hry v Jižní Koreji by se měly změnit v ruský triumf. V časech nepřízně umíme být silnější než kdykoli jindy,“ zdůrazňuje v komentáři agentura RIA Novosti. „Jen stěží existoval v historii ruského sportu obtížnější okamžik. Což znamená, že budeme silnější než v minulosti,“ prorokuje Konov závěrem.

autor: rma
Spustit audio