Městu a světu

26. prosinec 2002

V poselství Městu a Světu varoval Jan Pavel II. před možnými následky případné války proti Iráku. Podle papeže svět nesmí pod tlakem terorismu podlehnout nedůvěře a vyzývá k tomu, aby lidé spojeným úsilím vymýtili všudypřítomnou nenávist a tím zabránili konfliktům. Taková řeč se asi špatně poslouchá generálům, kteří už mají zakreslené cíle, zbrojařským firmám, které počítají s lukrativními státními zakázkami a politikům, kteří mohou mít problém získat pro válku veřejné mínění.

Přesto se na papeže nemohou zlobit. Odmítnout násilí má totiž tak řečeno v popisu práce. Na rozdíl od politiků, kteří zpravidla o světě přemýšlejí v horizontu svého volebního období, se u papeže předpokládá nadhled a evidence zkušenosti, kterou lidstvo učinilo se zlem za dlouhá staletí. Kam až sahá naše historická paměť, vždy platilo, že násilí plodí další násilí a výsledkem je spirála zla. Vybombardovat Irák znamená vyřešit problém s jedním diktátorem, ovšem za cenu vyvolání konfliktů dalších a větších. Předpokládat, že papež svým vánočním poselstvím odvrátí připravovanou válku, by bylo naivní. Proti křesťanské víře, že mír lze sjednat jedině ve jménu lásky k bližnímu, stojí přesvědčení politiků, že mír je produktem vítězství, důsledkem porážky nepřítele. Než bychom na úkor svého pohodlí odstraňovali příčiny zla, raději válčíme s jeho důsledky.

To je podstatou civilizace, kterou míníme bránit například bombardováním Iráku. Bránit své pohodlí je samozřejmě výhodnější, než se o ně dělit. To samozřejmě Jan Pavel II. ví. Nemluví proti válce z naivity. Prostě věří, jakkoli se to může zdát smělé a nereálné, že se nedopustíme takového vítězství. Věří, že nejsme zcela ztraceni, že máme naději prohlédnout. Konečně jsou vánoce - ideální příležitost se nad sebou zamyslet.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.