Merkelová je proti sankcím pro země odmítající migranty. Schulz je chce trestat

Země Visegrádské čtyřky tento týden jistě potěšilo vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové, která odmítla sankce vůči zemím odmítajícím povinné kvóty migrantů, píše evropský server EUobserver. Připomíná, že Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko blokují přerozdělování uprchlíků a že břemeno migrační krize proto musí nést jen Řecko a Itálie.

Sankce vůči vzpurným státům, včetně snížení dotací z evropských fondů, podporuje volební soupeř kancléřky, předseda sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz. Podle Merkelové by však taková opatření nefungovala. Kancléřka dává přednost pokračování rozhovorů. Neshody v otázce kvót označila za politováníhodné a slíbila, že se tématem bude dále zabývat.

Parlamentní volby se budou v Německu konat 24. září a v průzkumech stále vedou křesťanští demokraté Angely Merkelové před SPD. Kancléřka v otázce uprchlíků nesouhlasí ani s předsedou partnerské vládní strany CSU v Bavorsku Horstem Seehoferem.

Ten požaduje zastropování počtu migrantů, jež Německo každý rok přijme. Podle kancléřky by to však „nebylo správné“. Zároveň ale zdůraznila, že by se už neměla opakovat situace z roku 2015, kdy do Německa přišlo skoro 900 tisíc běženců.

Merkelová podléhá Trumpovi, zní z SPD

Logo

Merkelová také ujistila voliče, že zvýšení výdajů na obranu, které její vláda plánuje, nebude mít za následek pokles výdajů sociálních.

Její soupeři z SPD ji kritizovali, že podlehla americkému tlaku na vyšší finanční příspěvky do Severoatlantické aliance.

SPD jde do voleb s příslibem vyšších sociálních výdajů a odmítá výzvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Německo přispívalo do rozpočtu NATO dvěma procenty hrubého domácího produktu.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Emnid by dnes sociální demokraty volilo 24 procent Němců a stranu Merkelové 38 procent. Pokud kancléřka volby vyhraje, nevylučuje nová povolební partnerství. Vládní koalice pro ni nepřichází v úvahu pouze s levicovou stranou Die Linke a ultrapravicovou Alternativou pro Německo (AfD).

Kancléřčin křesťanskodemokratický blok v současnosti vládne s SPD, ale Merkelová připustila, že by místo sociálních demokratů mohla uvažovat i o spojení s liberály nebo Zelenými. Liberální Svobodná demokratická strana by dnes získala 8 procent voličů a Zelení 7 procent. Die Linke by volilo 10 procent a AfD 8 procent respondentů, uzavírá EUobserver.

autor: gzb
Spustit audio