Medicínu bych do toho netahal, odmítá Cikrt Stránského diagnózu Zemana

18. březen 2016

Miloš Zeman už téměř rok tvrdí, že na vlastní oči viděl článek Ferdinanda Peroutky Hitler je džentlmen. Podle soudu se Zemanovo tvrzení nezakládá na pravdě, a nařídil Hradu, aby se Peroutkově vnučce omluvil.

Místo toho ale hodlá prezidentská kancelář celou záležitost hnát k Ústavnímu soudu. Lékař Martin Stránský kvůli tomu prezidenta na dálku diagnostikoval: Miloš Zeman podle něj projevuje znaky demence.

Je etické, aby se lékaři takto vyjadřovali? Pohybují se tak v rámci Hippokratovy přísahy? Zaslouží si český prezident taková hodnocení?

„Doktor Stránský není jen lékař, ale i politik,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a publicista Tomáš Cikrt.

Podle něj je Stránského vyjádření nepatřičné, ale ne proto, že jde o prezidenta, ale proto, že jde o lékaře.

„Lékař nemůže diagnostikovat na dálku, nemá žádné podklady, ze kterých by mohl udělat hodnověrnou diagnózu, nemůže nás informovat o zdravotním stavu pacienta, který k tomu nedal souhlas.“

O tom, jak životní styl může zasáhnout do chování politika, je možné diskutovat obecně, soudí Cikrt.

„Lékaři si mohou udělat odbornou konferenci na toto téma, ale není možné diskutovat stylem, že budeme hovořit o Zemanovi slovy, jaká použil doktor Stránský,“ upozornil bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví.


Cikrt: „Já si myslím, že nezřízený životní styl Miloše Zemana není jeho hlavním problémem. Dokonce si nemyslím, že to co činí, činí pod tímto vlivem. Daleko větší problém, než jestli nám někdy vrávorá u klenotů, je s kým se stýká a koho podporuje, ať už jsou to Rusové nebo Číňané... V žádném případě bych do toho ale medicínu netahal.“

Lékař Jan Hnízdil souhlasí, že říci o hlavě státu, že trpí alkoholickou demencí, je skutečně neetické a neprofesionální.


Hnízdil: „Podle mého názoru je Miloš Zeman těžce postižen sebezničujícím životním stylem, aniž bych činil jakoukoli diagnózu... Nechci mluvit o panu Zemanovi, ale o obecném problému, jaký vliv má zdravotní stav nejen tělesný, ale i mentální a duševní na výkon jeho funkce... Podle mě je tato diskuze o vlivu zdravotního stavu na výkon funkce zcela na místě.“

„Neprospívá to nikomu a ničemu, a sám autor výroku se ponižuje na úroveň 4. cenové skupiny.“

Na druhou stranu je Martin Stránský špičkový neurolog a diagnostik, připomněl Hnízdil.

„Jeho prohlášení rozumím jako určitému projevu bezradnosti. On si uvědomuje závažnost stavu pana Zemana, a skutečně, obavy o zdravotní stav hlavy státu jsou důvodné,“ tvrdí lékař.

„Lékař by neměl diagnostikovat kohokoli na dálku, ale je nesmírně důležité otevřít korektní odbornou diskuzi tom, jak se zdravotní stav politika může promítat do výkonu jeho funkce,“ navrhl Jan Hnízdil.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio