Mayské pyramidy jako hudební nástroje?

23. září 2009

Podle nové studie není vyloučené, že alespoň některé mayské pyramidy mohly být postavené tak, aby sloužily jako gigantické hudební nástroje a "hrály" bohům deště.

Člověk, který se posadí na vrcholek pyramidy El Castillo ve zříceninách mayského města Chichén Itzá, zjistí, že turisté stoupající po pravidelných schodech vytvářejí zvláštní akustický efekt. Zvuky jejich kroků se podobají symfonii, která vzniká při dopadu dešťových kapek na hladinu vody. Člověku na vrcholku pyramidy tak poskytují zajímavý hudební zážitek. Otázkou ale je, jestli je to náhoda, nebo záměr mayských stavitelů.

"Hudební schody" pyramidy El Castillo jsou známé už dlouho. Vědci z amerického Georgijského technologického institutu spolu s mexickými kolegy srovnali frekvence zdejších zvuků s těmi, které vznikají v takzvané Měsíční pyramidě v Teotihuacánu, která má schody nepravidelné. Zjistili, že studenti stoupající k vrcholům obou pyramid vytvářejí podobně znějící zvuky s podobnými frekvencemi.

Podle autorů studie je proto možné, že účelem obou pyramid bylo vytvářet právě zvuky připomínající déšť, pomocí nichž Mayové komunikovali s bohem deště Chacem, který na zem sesílal vláhu. To by ovšem podle článku na stránkách New Scientist znamenalo určitý názorový posun. Až dosud se totiž pyramida El Castillo považovala za zasvěcenou opeřenému hadímu božstvu Kukulkánovi.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio