Maturita bez studia? V Mladé Boleslavi to možné je

17. červen 2015

Česko má za sebou premiéru v oblasti vzdělávání. Na konci května na soukromé škole v Mladé Boleslavi odmaturovali historicky první dva studenti, kteří před zkouškou z dospělosti nechodili čtyři roky do školy.

Jedním z nich je programátor Petr z Prahy, který začal pracovat hned po základní škole a na střední se mu před 20 lety nechtělo. Teď využil nabídku soukromé školy Spektrum, která novinku inzeruje jako maturitu bez studia.

Zájemce zaplatí přes 50 tisíc korun a před zkouškou z dospělosti musí prokázat středoškolské znalosti. Na maturity dohlížela i Česká školní inspekce, podle které škola zákony neporušuje.

Zkoušející komisi podává ruku Petr Doležal z Prahy. V Česku jeden z historicky prvních studentů, kteří jdou k maturitě, aniž by před ní chodili čtyři roky na střední školu. Nervózní Petr si losuje otázku z češtiny, Povídky malostranské.

Nejlepší investice v životě

Po dvacetiminutové přípravě míří ke zkoušejícím. Petru Doležalovi je 35 let. Po základní škole se začal živit jako programátor. Na střední školu se mu nechtělo.

Programátor dostal nakonec z českého jazyka jedničku. Rozhodně ho nezaskočila otázka z informační a komunikační technologie. Komisi vyprávěl o rozdělení a využití počítačů, se kterými se denně setkává při práci.

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky

Součástí maturity byla i obhajoba jeho podnikatelského plánu, to mluvil o investici, marketingu nebo o nabízených službách. 54 tisíc korun, které dal za maturitu, nelituje.

„Nejlepší investice v mém životě. Chtěl jsem rychlejší formu studia. Věřil jsem, že mnoho předmětů ovládám dobře, že není nutné studovat například IT, obor, v kterém pracuji.“

Petr si podal přihlášku ke studiu loni v létě. Mohl se rozhodnout, jak si rozloží testy, které prověří jeho středoškolské znalosti. Do školy dojížděl každé dva týdny.

„Osnova byla stejná jako u standardního čtyřletého studia, od školy jsem dostal studijní materiály, bylo mi řečeno, jaké všechny zkoušky musím složit a bral jsem předmět po předmětu.“

Čas v lavicích je minulost

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky

Před maturitou musel projít testováním. „Musel jsem složit písemnou zkoušku za každý ročník, za každý předmět. Na konci ještě ústní zkoušku za každý předmět celkově, dohromady tuším 66 zkoušek.“

Počet testů potvrzuje i ředitelka soukromé školy Spektrum Alexandra Varclová, podle které se podobným způsobem ve světě studuje běžně.

„Inspirovala jsem se v zahraničí. Tam je naprosto běžné, že pokud někdo něco umí, tak se může nechat otestovat a získat certifikát. Běžně to u nás funguje třeba v autoškole, kde se člověk připravuje a pak přijde na zkoušky. Buď tu autoškolu udělá, nebo neudělá.“

Možnost odmaturovat po prověření středoškolských znalostí podle ředitelky umožňuje školský zákon už 11 let. Čas strávený v lavicích je prý minulostí.

„Jde o lidi, kteří byli v zahraničí, možná tam studovali nebo pracovali. Nebo jejich vzdělání jim nebylo uznáno, protože škola neměla smlouvu s Českou republikou o uznání vzdělání. Pak jsou tady majitelé podniků ve věku kolem padesát let, vedou svoje firmy a teď si chtějí dodělat maturitu.“

Zájem veřejnosti je velký. „Když se dozví, za jakých podmínek to probíhá, více než tři čtvrtiny zájemců to odmítne. Série zkoušek, které musí podstoupit před maturitou je tak široká, že většinou to vzdají, aniž by to zkusili. Jsme jediná škola, která se do toho pustila, naše příprava na toto studium byla velmi zdlouhavá, řádově osm let.“

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky

Mladoboleslavskou školu několikrát navštívila Česká školní inspekce. Neobjevila podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse žádná pochybení.

„Prováděli jsme klasickou kontrolu organizace, průběhu maturitní zkoušky, ale zajímaly nás také kvalitativní prvky, tedy průběh vzdělávání. Je to jakási specifická záležitost, vhodná pro určitý okruh studentů. Představa, že zrušíme výuku a školy a všichni budou chodit jen maturovat, je lichá. Vzdělání má hodnotu samo o sobě.“

autoři: hla , sch
Spustit audio