Matěj Skalický: Vakcíny se nemýlí, ministerstvo ano

7. březen 2021

Dobrých zpráv není nikdy dost. Zvlášť v době, kdy jsou média plná zpráv vyloženě špatných, ne-li tragických. Mám proto jednu vyloženě dobrou a jednu trochu horší zprávu o vakcínách.

Začněme nejprve tou dobrou zprávou. O očkování se dlouhodobě mluví jako o světle na konci tunelu. Tunelu strastiplného, zdánlivě nekonečného, tunelu, na jehož konec se spousta lidí nikdy nepodívá. Právě očkování má být ale pojistkou, že ten tunel opustíme nakonec všichni. Možná vyčerpaní, strhaní, vyřízení, možná bez peněz a práce. Ale všichni.

Ke světlu ale vede náročná cesta. Dlouhé měsíce jsme nevěřili, že vědci zvládnou v rekordním čase vakcíny vyvinout. Pak jsme byli skeptičtí ohledně jejich účinnosti. Když se ukázalo, že v laboratorních podmínkách fungují skvěle, váhali jsme, jak tomu bude v běžném životě. Teprve teď konečně známe první relevantní odpovědi.

Čtěte také

Vakcíny fungují a fungují dobře. Obsáhlá data ze skotských nemocnic ukazují, že vakcíny proti koronaviru už asi čtyři týdny po první dávce výrazně snižují riziko hospitalizace – u AstryZenecy o 94 procent, u Pfizeru o 85 procent. A co je nejdůležitější, očkování podobně výrazně chrání před hospitalizací i seniory starší 80 let.

Zvlášť v případě AstryZenecy tak jde o slušnou argumentační munici proti pochybovačům a kritikům, kteří jí – a do jisté míry právem – vytýkali nedostatečná data z klinických studií.

Tak to byla ta skvělá zpráva. A teď ta o něco horší, která s tou dobrou ale úzce souvisí. Týká se totiž trochu trpké pachuti, kterou tahle neobyčejně důležitá studie získala kvůli českému ministerstvu zdravotnictví.

Důvěryhodnost resortu

Tento resort její výsledky totiž na sociálních sítích sdílel s hrubkou. Po kauze dvou chirurgických roušek, které neměly být dvěma chirurgickými rouškami, udělalo ministerstvo zřejmě opět chybu v překladu.

Čtěte také

Čísla sdílelo dobře, spletlo si ale snížení rizika hospitalizace po podání očkovací látky s účinností vakcíny proti nákaze. Navíc studii resort sdílel s mylným uvedením věkové skupiny lidí nad 65 let, která ale s těmito konkrétními daty nesouvisí.

Ministerstvo tvrdí, že jen sdílelo data poskytnutá unijním Řídicím výborem pro nákup vakcín, kterému je měla poskytnout britsko-švédská firma AstraZeneca. Zdroje z Evropské unie i společnosti AstraZeneca ale potvrdily, že výbor sdílel skutečně ona skotská data týkající se hospitalizací. O účinnosti vakcíny jako takové nebyla řeč. Chybu tedy musel udělat někdo v Praze.

Resort ale pochybení tvrdohlavě odmítá, stejně jako předložení důkazů, že by jeho překlad byl správný. Naopak, špatně okomentované výsledky poměrně zásadní studie visí na twitterovém profilu ministerstva bez omluvy nebo aspoň vysvětlení dál.

Matěj Skalický

Je to nesmírná škoda, přešlap, který snižuje důvěryhodnost resortu v dalším rozhodování o životech lidí. Ale co bych z toho vinil ministerstvo. Málem bych zapomněl, že za to, co se v této zemi děje, přeci vůbec nikdo nemůže.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.