Martina Vacková: Venkovani ve Varech

14. červenec 2024

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, v obou soutěžích, z českých zástupců slavily úspěchy dva filmy. A oba spojuje primárně to, že jsou z venkovského prostředí. 

Ale to není to jediné. Jsou to celovečerní debuty mladých režisérů, absolventů FAMU. A oba získaly uznání svých porot, řekněme pomyslné třetí místo. Těmi filmy jsou Mord a Od marca do mája.

Čtěte také

Mord je v tomto filmu označení pro zabijačku. Najde se tam každý, kdo podobné akce navštěvoval. Film vypráví o tom, jak se na jednu obyčejnou venkovskou zabijačku sjíždí celá rodina, a jak to tak vždycky bývá, každý si řeší své problémy, i když společně se musí všichni soustředit na ten mord prasete.

Víc jak osmdesátiletý děda s babičkou se stydí přiznat, že už se cítí příliš staří na to, aby zase vykrmovali prase pro příští rok, řezník tají, že mu zvlhly patrony, dcera naznačí, že má rodinné problémy a bude chodit na terapie, a u dětí se řeší, zda mají, či nemají koukat na zabití prasete a tak dál.

Láska k venkovu

Ve filmu hrají vesměs neherci nebo málo známí herci, což někteří diváci považovali za osvěžení v českém filmu. Hlavní roli ovdovělého otce svěřil režisér Adam Martinec svému otci Karlu Martincovi, který exceluje mimo jiné v gagu s lavorem s prasečí krví.

Ale co je důležité, český venkovan tady není zesměšňován. Český venkovan je tu milován. Není to karikatura jako ve filmu Kdyby radši hořelo, není to kritika jako ve filmu Hoří má panenko.

Čtěte také

Druhý český oceněný film z venkovského prostředí má slovenský název Od marca do mája. Vznikl v české produkci, ale je natočený ve slovenském městečku slovenským režisérem Martinem Pavolem Repkou, který žije a studuje v Praze.

Taky on se svým filmem vrací do svého venkovského prostředí, z kterého vyšel a velmi dobře ho zná. A také on vlastně natočil příběh své rodiny, jak ve Varech přiznal. Poskládal ji ale z herců, manželský pár vytvořila Zuzana Fialová a málo známý loutkový herec ze Žiliny Jozef Abafi.

Normální rodina

Od marca do mája je období, kdy se tři dospívající děti dozví, že matka je těhotná a členové rodiny se sžívají s novou skutečností. Ukazuje také, jak fungují sourozenecké vztahy, například když jedna sestra řeší, zda si za první vydělané peníze koupit něco praktického, nebo radši něco hezkého, a každý ze sourozenců má na její váhání jinou radu.

Martina Vacková, Český rozhlas

Filmaři tak rádi točí filmy o nefunkčních rodinách, že to někdy vypadá, že kolem nás normální rodiny nejsou. Z tohoto pohledu jde tento film proti proudu. Je to nenápadný film, který v sobě má jistou energii, i když plyne pomalu. A opět, každý, kdo prošel normální rodinou, se v tomto filmu najde.

Je dobře, že festival v Karlových Varech oba tyto filmy objevil. Je pravda, že kvičící vepřík je nápadnější a svou cestu k divákům si ve Varech našel rychleji. Ale i soudržná nenápadná rodina za sebou nechá silnější stopu, než by se zdálo.

Autorka je editorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.