Martin Koukal

3. březen 2003

Velmi příjemná státnická povinnost potkala našeho nového prezidenta bezprostředně po jeho zvolení, když mu v sobotu připadl úkol poslat do Val di Fiemme blahopřejný telegram. Naprosto senzačně se náš běžec na lyžích Martin Koukal stal mistrem světa v maratónském závodě na padesát kilometrů volnou technikou. Čtyřiadvacetiletý lyžař, který měl do soboty na svém kontě pouze dvě bronzové medaile z juniorských mistrovství a jehož silnou stránkou vytrvalostní závody prý nejsou, se pro účast v maratónu rozhodl na poslední chvíli proto, že mu unikly medaile ve skiatlonu a ve sprintu.

Jak se stalo, že právě Martin Koukal vyhrál královskou disciplinu běžecké části mistrovství světa? Odborníci říkají, že si v pomaleji rozběhnutém závodě skvěle rozložil síly. Po první čtvrtině byl třináctý, v polovině závodu pátý a od devětatřicátého kilometru se ocitl v čele průběžné výsledkové listiny. V každém případě měl svůj den, možná i zaskočil favority, kteří si pozdě uvědomili, co se děje, a zřejmě zúročil tréninkový systém, kdy se u nás od mládeže jezdí vytrvalostně velké objemy. Kateřina Neumanová ovšem poznamenala, že Koukal je velkou individualitou, moc lidí že si připisovat zásluhy na jeho výhře nemůže, k úspěchu že se prokousal víceméně sám.

Poté, co Martin Koukal nezvykle svěží proběhl cílem, nejprve do mikrofonu na stadionu česky zakřičel "Jsem mistrem světa!" a pak v němčině a angličtině absolvoval množství rozhovorů pro přítomné televizní štáby. Když se včera se státní vlajkou na ramenou objevil na zcela zaplněném náměstí ve Žďáru nad Sázavou, propukl obrovský jásot a starosta řekl: "Po založení kláštera, povýšení Žďáru na město a zapsání Zelené Hory na seznam UNESCO je Martin největší bombou našeho města." Hezké.

autor: iho
Spustit audio