Martin Ježek: Thaksin Šinavatra, občan Černé Hory…

27. květen 2010

Černá Hora má jednoho velmi zajímavého občana. Podle místních médií má v pase na první pohled nenápadné jméno: Taki Šinegra. Policie nechtěla dohady místních novin o tomto muži potvrdit, ale vcelku nikdo nezastírá, že už několik měsíců je novým občanem Černé Hory Thaksin Šinavatra, bývalý thajský premiér. Byl svržen v roce 2006 a je odsouzen za korupci. Když se teď v Thajsku strhly pouliční boje, při kterých se Šinavatrovi příznivci domáhají nových voleb, musela reagovat i Černá Hora.

Zatknout a vydat Šinavatru prý nemusí, protože Interpol nepřijal mezinárodní zatykač, vydaný thajskými úřady. Navíc vydávat vlastního občana cizí spravedlnosti by asi nebylo úplně jednoduché. Ministr zahraničí Milan Ročen se tak v Podgorici omezil jen na vyjádření, že bývalý thajský premiér nesmí svůj pobyt v Černé Hoře využít k politickým účelům - a nesmí odtamtud pracovat proti zájmům thajského království.

Thaksin Šinavatra má ale jiné zájmy - ekonomické. Pozná se to už podle toho, na které černohorské letiště z Dubaje přiletěl a kde se ubytoval. Jeho letadlo totiž dosedlo na dráhu letiště Tivat, která začíná – řečeno s mírnou nadsázkou – rovnou na jaderské pláži. Následně ho viděli v Budvě, ve starém městě.

A pak poblíž ostrovního hotelu Sveti Stefan. Expremiérův mluvčí ze Spojených arabských emirátů vzkázal, že Thaksin na Balkán přijel hlavně proto, aby navštívil svou dceru a postaral se o investice. Podle místního tisku by mělo jít především o hotely. Bělehradský deník Blic například napsal, že Šinavatra navštěvoval staveniště některých hotelů a bavil se tam s dělníky.

Bývalý thajský premiér má údajně úzké obchodní vztahy s řeckou společností Restis Group, patřící řeckému rejdaři Viktoru Restisovi. Ta rekonstruuje hotelový komplex na ostrově Sveti Stefan. Média se zmiňovala i o tom, že bývalý premiér jednal o koupi ostrova Sveti Nikola, který je přímo naproti historické Budvě a o nějaký nový hotel si přímo říká. Ten ostrov patří podnikateli Stanku Subotićovi, zvaném Cane. Diplomaticky řečeno, který, diplomaticky řečeno, nemá zrovna pověst korektního byznysmena. Po něm - na rozdíl od Šinavatry – taky Interpol pátrání vyhlásil.

Zatímco tisíce Šinavatrových příznivců bojují v centru Bangkoku a země se ocitá na pokraji občanské války, novopečený Černohorec se věnuje především svému byznysu. Pravda, v exkluzivní společnosti. Jeho parťák Stanko Subotić zatím horko těžko drží například svých jedenáct bytů, protože se úřady snaží zabavit mu majetek. Subotič měl totiž přes nejrůznější off shorové společnosti prát peníze z ilegálního kšeftu s cigaretami a z pašování drog.

Na druhou stranu, není co se divit, že zrovna v Černé Hoře má Thaksin tak skvělé podmínky k podnikání. Britský The Independent sestavil žebříček dvaceti nejbohatších státníků světa – a na velmi pěkném dvacátém místě skončil černohorský premiér Milo Djukanović. Na kontě má v přepočtu 10 milionů liber. Ale pravda, proti Šinavatrovi to asi není mnoho. The Independent o Djukanovićovi napsal: Je mysteriózně bohatý a neustále vyvrací obvinění, že jeho peníze pocházejí z pašování cigaret. Před premiérem Černé Hory figurují takové firmy jako Silvio Berlusconi nebo brunejský sultán, vůdci arabských zemí těžících ropu atd.

Zajímavá otázka je, jak mohl Thaksin získat černohorský pas. Balkánec to není ani trochu, jeho náboženské vyznání s touto částí Evropy asi také nebude „kompatibilní“, černohorsky podle všeho neumí a pravděpodobně se v Budvě nenarodil. A tak se v černohorských médiích rozpoutala debata, hlavně v internetových diskusních fórech pod články. Jedni tvrdí, že v těžkých dobách balkánská země jeho peníze potřebuje - a druzí zase, že takovéhle udělování občanství není zrovna demokratické. Thaksin má údajně kromě černohorského pasu také pas Nikaragui a Ugandy - alespoň Černohorci vidí, do jaké společnosti se zařadili...

Balkánský pas má však pro bývalého thajského premiéra velkou výhodu. Může díky němu cestovat nepozorován po celém schengenském prostoru. Bez víza. Za tuhle službičku by se Černé Hoře rozhodně měl odvděčit.

Autor je balkanolog, redaktor ČRo 2 – Praha

autor: Martin Ježek
Spustit audio