Markéta Bartošová: Boj o neděli

15. červen 2010

Pomni, abys den sváteční světil, nabádá nás už zhruba tři tisíce let Starý zákon. Jenže chrám Páně jsme v nové době vyměnili za chrám konzumu. V jediném hypermarketu bývá v neděli víc lidí než ve všech kostelech ve městě dohromady. Některé evropské země - třeba Německo, Rakousko či Francie - i proto nedělní prodej zcela nebo částečně zakázaly. Nejradikálnější vymítači lidí z krámů jsou dva - církev a odbory.

Paradoxem je, že právě církev tento zákaz sama porušuje, alespoň v Německu. Většina kostelů prodává svíčky, svaté obrázky nebo křesťanskou literaturu, ale nejen to. Sortiment kostelních obchůdků jde daleko za hranice náboženství, na odbyt jdou i detektivky, bižuterie nebo mýdlo. Není divu, že se prodává právě v neděli, kdy je v kostelech největší provoz. Církevní představitelé si nyní sáhli do svědomí a chtějí stánky v neděli zavřít, jako první uzavřel svůj obchod berlínský dóm.

Jaké jsou argumenty pro zákaz nedělního prodeje? Podle jedněch nakupování pohřbívá poslední možné chvíle, kdy může být rodina spolu. A nejde jen o ty, co jsou v neděli za kasou. Rodiny změnily návyky a čas vyhrazený na sport, kulturu a odpočinek prodaly za gothaj v akci. Je ale takový zásah shora potřeba? A proč zůstávat jen u nakupování?

Zakažme v neděli rovnou jakoukoli výdělečnou činnost! Zařídit, aby se o víkendu rodiče nevěnovali ničemu jinému než dětem, je třeba úředně a autoritativně! Argument číslo dva používají hlavně odbory. Podle odborářů supermarkety své zaměstnance tím, že je nutí pracovat v neděli a v noci, vykořisťují.

Také Francie, která měla dlouho neděli za posvátnou, podobně jako Německo či Rakousko, zažívá revoluci. Před časem prošel zákon, který prodej v některých obchodech - hlavně ve větších a turistických městech - toleruje. Ostuda s manželkou amerického prezidenta Obamy už se tak nemůže opakovat. Michelle si na rozloučenou s Paříží, kam doprovázela svého manžela, chtěla pořídit nějaké suvenýry.

Na celé Champs Elysées ale nenašla jediný obchod v provozu. Musel zasáhnout až sám Sarkozy. Zvedl telefon a jednoho z prodavačů požádal, aby na chvíli svůj krámek otevřel.

Německé kostely to prý se zákazem nedělního prodeje myslí vážně. Ale kdo ví, kdyby si chtěl suvenýr koupit třeba papež...

Autorka je redaktorka ČRo Rádia Česko

autor: mba
Spustit audio