Marek Šálek: Sousedsky i firemně

29. květen 2012

Politiku jsme si zvykli - a asi to tak je normální - vnímat především jako přetlačování stranických partiček prostřednictvím zákulisních intrik o moc nad lidmi a penězi. Srozumitelné návrhy použitelné pro každodenní život nějak z parlamentních či vládních hlasování ne a ne vypadnout - nepočítaje v to nejroztodivnější zákazy, represe, restrikce, omezení.

O to překvapivější pak je, když se tu a tam z přítmí politických kuloárů vynoří něco, co působí jako docela svěží nápad. Konkrétně teď mám nyní na mysli návrh ministerstva práce a sociálních věcí týkající se takzvaných "evidovaných poskytovatelů vzájemné rodičovské výpomoci". Jestli jsem to pochopil správně, znamenalo by to státní podporu pro možnost, že by si děti přes den hlídali sousedé, přátelé a známí.

Jak známo, běžné mateřské školky zřizované obcemi jsou ve větších městech dlouhodobě přeplněné. Šance, že se vám o dítě postarají v nejbližší školce nebo v té, kde jsou nejmilejší učitelky, je stále mizivější. Rodiče musí často vzít za vděk i vzdálenějším zařízením s nevalnou pověstí. A chcete-li dítě odložit jen na pár hodin, protože pracujete na částečný pracovní úvazek, máte úplnou smůlu.

To by se mohlo aspoň trochu změnit. Neumím odhadnout, kolik rodičů by mělo chuť a čas starat se kromě svého potomka ještě o dalších pět šest dětí. Ani netuším, kolik dospělých by mělo odvahu svěřit dítě do takového domácího společenství. Chápu také, že celá věc je dost citlivá a riskantní: finanční motivace točit se okolo cizích dětí může stropit i škody, o jiných pohnutkách raději nepřemýšlet. Přesto ten nápad stojí za podrobnější zkoumání.

Není náhoda, že jako první se návrhu chytily firmy. Rodičovská dovolená je obírá o zkušené zaměstnance, zaškolování nových sil stojí spoustu peněz. V prozíravých podnicích si už dokonce spočítali, že je vynucená výměna pracovníků přijde dráž než případné zřízení závodní školky. Navíc si výdaje mohou zanést do nákladů a za rodiče předškoláků ještě dostanou slevu na sociálním pojištění.

Výhody čekají i na rodiče: uvedený typ školek nepodléhá povinnosti klasické akreditace, takže ať budou chtít pracovat libovolný počet hodin za den a libovolný počet dní v měsíci, nemusejí přijít o rodičovský příspěvek. Bude to však od nich vyžadovat větší odpovědnost: do nově vzniklých hlídáren se nebude obtěžovat žádná hygienická ani jiná inspekce, oni sami budou muset kontrolovat, jestli je všechno v pořádku.

Školky i jesle nového typu už začínají plánovat hlavně menší firmy, kde se lidi dobře znají a vědí, co jeden od druhého i od svých dětí mohou očekávat. Každopádně se zdá, že výraz "občanská společnost" už mezi občanskými demokraty, kteří prostřednictvím Petra Nečase ovládají ministerstvo práce a sociálních věcí, není taková nadávka jako v dobách Václava Klause. A to je dobrá zpráva.

Autor je redaktor časopisu Týden

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.