Marek Hudema: Zpátky do kanceláře!

12. květen 2021

Zpátky do kanclu, napsalo mnoho šéfů v posledních dnech svým podřízeným. Home office, tedy práce z domova, ve značné části firem i úřadů postupně končí. Šéfové doufají, že tím zvýší produktivitu svých zaměstnanců a že je to taková stříbrná kulka, která vyřeší všechny problémy. Mohou se jí ale nakonec střelit pěkně do hlavy.

Argumenty pro návrat do kanceláře jsou jasné. Zaměstnanci se budou v kanceláři lépe soustředit a k lepší práci jim pomůže i kontakt s kolegy.

Čtěte také

Flákači, kteří dosud práci z domova jen předstírali, už nebudou moci žít na úkor ostatních. Zejména ne v kancelářích typu open space, které používá podle některých průzkumů už většina firem. Komunikace s kolegy a podřízenými je v otevřeném prostoru snadná, pracovní výkon vlastně kontrolují okolní zaměstnanci a před jejich zraky nelze utéct. Dá se snadno komunikovat s kolegy i nadřízenými, kteří jsou doslova na dosah ruky.

Tolik teorie. Neověřená teorie. Průzkumy, které by potvrzovaly větší produktivitu lidí v otevřených kancelářích, neexistují. Zato existuje kupa studií ukazujících, že se lidé v open space nemohou pořádně soustředit a nepodávají tak stoprocentní výkon.

Zároveň otevřené kanceláře zabíjejí rozumnou pracovní konverzaci mezi spolupracovníky. Lidé raději používají třeba e-mail nebo internetový chat, i když sedí vedle sebe. Oproti práci z domova to není žádný rozdíl.

Ať si každý pracuje, kde chce

Ekonomické studie ale také ukazují, že osobní kontakt mezi lidmi a jejich povídání mezi sebou jsou klíčové pro vznik nových výrobků a vynálezů. Právě to vedlo k rychlému rozvoji počítačového průmyslu v kalifornském Silicon Valley i k rozmachu výroby aut v Detroitu na přelomu 19. a 20. století. Není k tomu ale třeba otevřená kancelář. Právě naopak.

Čtěte také

Důležité jsou porady – tedy jen některé – a pak neformální hovory u kafe nebo piva. Nejen s kolegy, ale s lidmi z branže všeobecně.

Poučení je jasné. Pokud chcete mít produktivní firmu nebo dokonce inovativní firmu, velké kanceláře jsou mor a stálá pravidelná docházka do práce není nutná. Ať si každý pracuje, kde chce, jen by se měl setkávat s lidmi.

Stát by měl pokud možno takový model podpořit i daňově, třeba podporou míst pro společné pracovní setkávání či kaváren a hospod v oblastech s vysokou koncentrací inovativních podniků. Je to investice, která se může vyplatit.

Zisky z vyšší přidané hodnoty práce pak mohou jednou obyvatelům Česka třeba zachránit rozumnou výši důchodů.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.