Marek Hudema: Západ na Ukrajině šetří. Ke své vlastní škodě

11. březen 2023

Na Západě se nenápadně šíří únava z války na Ukrajině. Mnozí západní politici i jejich voliči se domnívají, že posílají Kyjevu ohromnou pomoc, a přesto se fronta nehýbe. Jenže to je mylný dojem. Ve skutečnosti není podpora Kyjevu příliš výrazná, jen minimálně ukrajuje z financí pro vlastní občany a její objem není srovnatelný s nějakou válečnou situací. Zkrátka Západ sice pomáhá, ale tak, aby ho to moc nestálo.

Hezky se to dá ilustrovat na dotacích na energie pro evropské občany a podniky. Například Německo na ně vydalo za rok částku odpovídající 7,2 procentům svého HDP. Jeho pomoc Ukrajině pak odpovídala 0,4 procenta HDP. Podobný je tento poměr v celé Evropě.

Čtěte také

Dokonce i Česko, které pomáhá Ukrajině opravdu hodně, vydalo na dotace na energie pro své občany téměř sedminásobek toho, co na zbraně pro Ukrajinu. S podporou Kyjeva se nepřetrhnou ani Spojené státy. Jejich pomoc Ukrajině, měřeno podílem HDP, nedosahuje ani toho, co vydaly za rok na válku v Afghánistánu a je jen třetinou na jejich ročních výdajích na válku s Irákem. Ukrajina navíc dostává opravdu moderní zbraně jen postupně a po malých dávkách. 

Západ je vůči Ukrajině slepý

Tahle pomoc stačí na zastavení ruského postupu ale už ne na ukončení ruské agrese a osvobození okupovaných území. Proč tomu tak je, když západní politici tvrdí, že si přejí vítězství Ukrajiny?

Britský Historik Adam Tooze v listu Financial Times to přičítá spíše západní neschopnosti či nepochopení reality než tomu, že by si Západ v obavě z ruské eskalace nepřál vítězství Ukrajiny. Může jít ale také o směs obojího.

Marek Hudema

Problém je zřejmě v tom, že politici se nechtějí připravit o prostředky, které přes rozpočet dávají svým voličům. Zohledňují přitom hlavně jejich krátkodobé zájmy. Ve finále bude totiž nakonec dlouhodobá podpora Ukrajiny a odstrašování Ruska stát víc, než kdyby Kyjev rychle dostal masivní pomoc. Jenže zkuste tohle vysvětlit voličům.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.