Marek Hudema: Za současnou inflaci můžou nejen monopoly, ale i státy a zákazníci

19. leden 2022

Kdo může za současnou inflaci? Tak se ptají lidé nejen u nás, ale třeba také ve Spojených státech amerických, kde se inflace vyšplhala na nejvyšší hodnotu za posledních čtyřicet let. Viníka hledají i politici. Opoziční republikáni obviňují z inflace vládnoucí demokraty a jejich prezidenta Joea Bidena. Bílý dům tomu čelí mimo jiné tím, že upozorňuje na zisky velkých firem a tvrdí, že zdražování způsobují ony.

Minulý měsíc například Bílý dům oznámil, že čtyři největší američtí zpracovatelé masa mají lví podíl na zdražení jídla pro domácnosti.

Čtěte také

Podle prohlášení Bidenovy administrativy jde o velké dominantní firmy, někdy nesprávně označované jako monopoly, které ovládají trh. Zdražují prostým lidem jídlo a k tomu platí příliš málo farmářům, kteří jim prodávají dobytek.

Z Bílého domu zaznívá, že je třeba rozhodného zákroku proti „monopolům“, aby se podpořily menší podniky a snížily ceny. Podobné nápady má levice i jinde na světě. A určitě se něco podobného objeví i u nás, kde také máme velké firmy například v energetice.

Zákazníci jsou ochotnější platit vyšší ceny

Jenže už nyní platí antimonopolní zákony, které mají znemožnit takovým firmám ovládnout trh. Navíc detailnější pohled ukazuje, že to s dominantními firmami a cenami není tak jednoduché.

Čtěte také

Z ekonomických studií vyplývá, že dominantní firmy skutečně dokáží své ceny zvýšit na úkor zákazníků. Zejména v době ekonomických potíží, jako je nynější narušení globálních dodavatelských řetězců.

Na druhou stranu velké firmy snižují díky své velikosti své náklady a tím i ceny a různé technologické společnosti zase usnadňují prodej a dodávky zboží koncovým zákazníkům a tím podporují konkurenci a snižují ceny.

Marek Hudema

Současnou inflaci tedy podle mínění většiny ekonomů ženou vzhůru hlavně zádrhele v mezinárodním obchodě a také to, že díky státní pomoci v době covidových uzávěr mají lidé dost peněz a většina z nich počítá s vyšší inflací. Zákazníci jsou tak ochotnější platit vyšší ceny a to umožňuje velkým firmám zdražovat.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio