Marek Hudema: Co může za rostoucí ceny energií?

2. říjen 2021

Někteří ekonomové a komentátoři z toho viní ambiciózní zelené plány Evropské komise a evropský systém obchodu s emisními povolenkami. Skutečnost je sice mnohem složitější, ale i tak se z toho může stát velký problém evropské zelené politiky.

Nejprve fakta. V Evropě je historicky drahá elektřina. Do ceny elektřiny, která zdražila za rok zhruba na dvojnásobek, jsou přitom započítány i ceny emisních povolenek – to jsou vlastně jakési pokuty za vypouštění oxidu uhličitého.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že cena povolenek vzrostla také dvojnásobně, nemohla pochopitelně způsobit celý nárůst ceny elektřiny. A nemohly ho způsobit ani plány Evropské komise, které ještě nejsou v Unii ani schváleny. Co tedy ještě a mnohem více zdražuje elektřinu? Příčin je několik. Vzrostla cena paliv, ze kterých se elektřina vyrábí a která slouží i k výrobě tepla. Například u zemního plynu zhruba desetinásobně.

Může za to zvýšená poptávka po plynu v Asii a vůbec všude ve světě, související se vzpamatováváním se ekonomiky po odeznění nejhorší vlny epidemie covidu-19. Zároveň Rusové dodávají do Evropy méně plynu než jindy a evropské zásobníky jsou před zimou poloprázdné.

Zelené plány Evropské komise

Čtěte také

Navíc je elektřiny málo. Několik havárií snížilo její výrobu a nepomohlo ani odstavení jaderných elektráren v Německu. K tomu je třeba přičíst to, že letos neobvykle málo foukal vítr a bylo sucho, takže nebylo dost elektřiny z větrných a vodních elektráren. Prostě nabídka klesla, poptávka stoupla, ceny vyskočily a k tomu zdražily i již zmíněné povolenky.

Krátkodobý nedostatek energií přejde, ceny zase klesnou, ale ne na původní úroveň. Zelené plány Evropské komise totiž energie v Evropě skutečně zdraží. Ostatně mají na svědomí už i současný nárůst ceny povolenek. Obchodníci totiž předpokládají, že až se tyto plány zrealizují, tak budou potřeba povolenky i v odvětvích, kde tomu tak zatím nebylo. A tím po nich vzroste poptávka. Proto je vykoupili, a tak vyskočila i jejich cena. To je logické, a ostatně kdo tvrdí, že snaha omezit klimatické změny bude zadarmo, je podvodník a lhář.

Marek Hudema

Problém je ale v tom, že se někteří politici pokoušejí a ještě pokusí obvinit snahu komise o ochranu klimatu už ze současných mimořádně vysokých cen energií. A pokud se jim podaří v Evropanech vzbudit tento dojem, mohou nakonec plány na ochranu klimatu skončit v koši ke škodě nás všech.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.