Marek Hudema: Rusko a Írán

18. prosinec 2022

Ruská agrese vůči Ukrajině zasáhla nejen Evropu. Teď buší i na dveře Blízkého východu. Obrátila totiž na hlavu dlouholeté partnerství mezi Moskvou a Teheránem, kde byl vždy tím slabším Teherán. Teď je to naopak a Teherán může od Moskvy ledacos žádat. Například moderní zbraně, které by změnily rovnováhu sil na Blízkém východě.

Moskvě totiž dochází kvůli vysoké intenzitě války na Ukrajině munice do děl i řízené střely a drony.

Čtěte také

Sama nedokáže vyrobit dost nových, ale chce pokračovat v masivním bombardování ukrajinských cílů, a tím odříznout Ukrajince od elektřiny. Donutit je, aby se vzdali či aspoň nechali Kremlu část svého území. Aby toho Moskva dosáhla, shání náboje, rakety a drony v zahraničí.

Jedním z hlavních dodavatelů zbraní do Ruska se stal Írán. Moskva od něj kupuje drony a zřejmě také balistické rakety a další techniku. Čím ale Rusko platí? V médiích se objevily historky o letadlech s pytli dolarů pro Íránské revoluční gardy. Něco na tom zřejmě bude, gardisté totiž potřebují dolary na nákup zboží v zahraničí.

Dodávka stíhaček Su-35

Nakupují tam věci, které se do Íránu legálně kvůli mezinárodním sankcím nedostanou. Pašují takto luxusní zboží, náhradní díly do letadel a také součástky pro zbrojní výrobu.

Čtěte také

Každého ale napadne, že když už Rusko nutně potřebuje z Íránu zbraně, které mu nikdo jiný nedodá, může dodávat Teheránu na oplátku zbraně, které potřebuje Írán. Sankce už zřejmě porušuje tak jako tak. Nebo dokonce může Moskva pomoct Teheránu s jeho nukleárním programem, který mají právě sankce omezit.

Zatím připravuje Moskva jen dodávku stíhaček Su-35, ale tím to patrně neskončí. Ovšem pomocí moderních zbraní by Teherán mohl víc zasahovat po celém Blízkém východě, kde je už zapleten do válek v Sýrii a v Jemenu a podporuje islamisty v Libanonu.

Marek Hudema

Írán by se stal díky Rusku také výrazně větší hrozbou pro Izrael. Přitom právě Izrael se až dojemně snažil nepoškodit své vztahy s Moskvou a nekritizovat ji za útok na Ukrajinu, protože se obával, aby nezačala víc podporovat právě Írán. Jenže se ukazuje, že před válkou na Ukrajině nelze nikam utéct.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio