Marek Hudema: Nový koronavirus přišel do Číny z České republiky?

15. prosinec 2020

Nový koronavirus se kterým bojuje svět se možná nerozšířil do světa z Číny. Možná přišel z Česka. Napřímo, nebo spíš přes Itálii. Zdá se vám to jako šílená zpráva, šířená obskurními spolky? Nikoli. Podobné teorie šíří čínská média.

Jsou přitom pod kontrolou čínské vlády a vládnoucí komunistické strany, takže to souvisí s vládní politikou. Jde o to, obvinit jiné – a ze sebe udělat dobroděje.

Čtěte také

Číně se už na začátku pandemie podařilo z nové choroby úspěšně smýt nálepku spojenou se svou zemí.

Zatímco původci jiných nemocí získali jméno podle oblasti svého zrodu či prvního výskytu – máme tak například virus Zika či západonilskou horečku – tak se nový koronavirus čínský nejmenuje. Je to Sars-CoV-2 a způsobuje nemoc covid-19. Přitom byl poprvé zaznamenán v Číně. Je to vítězství čínské diplomacie, která tvrdila, že označení čínský koronavirus by bylo nefér a rasistické.

A teď celou věc posunuje ještě dál. Tvrdí, že virus možná vznikl v Indii, pak se rozšířil do Evropy, třeba do Itálie a Česka, a odtud do světa. Včetně Číny. Důkazy ale neexistují a vypadá to spíš jako klasické „zloděj křičí: chyťte zloděje“.

Pootočení myšlení

Pikantní je i to, že čínská média píší, že se virus rozšířil kvůli nezodpovědnosti Evropanů. Ano, v Evropě skutečně nelze zastavit šíření viru tím, že se nemocní zavřou doma a úředníci jim zatlučou dveře. Aby nemohli ven, jak to udělali v Číně.

Čtěte také

Kdyby ale čínští úředníci proti epidemii zakročili hned na začátku, žádná pandemie tu vůbec nemusela být. Čínská média se místo toho chlubí, že díky Číně získal svět s koronavirem zkušenosti, a šlo tak rychle udělat vakcíny. Několik jich vyvinula i komunistická Čína a nabízí je levně celému světu. Prý za to Peking nebude nic chtít. Nicméně se zdá se, že chce aspoň nějaké to „poklonkování“ a menší politické ústupky.

Peking se domnívá, že tím posiluje svoji pozici a vyváří úplně nový příběh celé pandemie. Výsledky jsou ovšem v některých zemích spíše kontraproduktivní. Čínské chování je bráno jako nestoudné a vzbuzuje odpor.

Marek Hudema

Čínští propagandisté to však nechápou. Vždyť pravda je to, co chce komunistická strana a když to řekne strana, černá je bílá, tak to bude. Kdo chce čínskou pomoc, musí za ni zaplatit třeba „pootočením“ svého myšlení a tak je to podle Číny správné. Na tohle bychom ovšem Číně skočit neměli.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio