Marek Hudema: Co dělat, když světovou jadernou válku není možné vyhrát

11. květen 2022

V některých věcech se rychle vracíme do dob studené války. Například v tom, že americká i ruská média se vážně věnují použití atomových zbraní a že termojaderná válka nám skutečně hrozí. Vlastně jsme na tom ještě hůř než za studené války. V Rusku jde spíše o propagandu, která ukazuje mocné Rusko, jež může zaútočit na Evropu či Spojené státy svými jadernými zbraněmi.

Rusko se tím prý musí bránit Západu, který ho ohrožuje. Uvalil na něj ekonomické sankce, posílá zbraně lidem, kteří bojují proti ruské armádě, a tento údajně dávno připravený plán spustil pod záminkou reakce na ruskou speciální vojenskou operaci, tedy invazi na Ukrajinu.

Čtěte také

Kromě toho se v ruské státní televizi ozývají hlasy, že jaderná válka není nic až tak hrozného, a pokud všichni zemřou, Rusové aspoň půjdou do nebe.

V amerických médiích je diskuse o poznání racionálnější. Novináři i experti vyjadřují obavy z toho, že ruský prezident Vladimir Putin se bude cítit zahnaný do kouta tím, že na Ukrajině nevyhrává, a tak použije menší, takzvanou taktickou jadernou zbraň. A bude doufat, že tím donutí Ukrajince přijmout jeho podmínky. Nebo ji použije demonstrativně proti Evropě, aby Západ přestal podporovat Ukrajinu.

Tuto hru vůbec nehrát

Západ musí takovému scénáři zabránit nebo na něj aspoň reagovat a zároveň nevyvolat světovou válku. Jenže nikdo pořádně neví jak na to. Nápady, že po jaderném útoku je třeba zajmout ruskou jadernou ponorku či uvalit na Rusko ještě tvrdší ekonomické sankce, jsou buď fantaskní, nebo neúčinné. Navíc podle zpráv z tisku nevědí co dělat ani američtí a evropští politici.

Čtěte také

Z toho plyne, že Evropě a možná celému lidstvu hrozí obrovské nebezpečí. V Rusku je veřejnost pomalu připravována na to, že použití jaderných bomb není nemožné, a tenhle přístup k věci mohou přijmout i nejvyšší ruší představitelé.

Západ neví, jak na to reagovat. Západní jaderné doktríny na to nejsou připraveny. Většina úvah a strategií je z dob studené války a teď je nanic.

Marek Hudema

Ve filmu Válečné hry z roku 1982 se počítač simulující světovou jadernou válku snaží vyhrát. Nakonec se ukáže, že jedinou metodou, jak vyhrát, je takovou hru vůbec nehrát.

Bohužel momentálně jsme v situaci, kdy taková hra reálně hrozí, a my pořádně nevíme, jak zabránit jejímu zahájení.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio