Marek Hudema: Banka není start-up, auto není počítač

18. březen 2023

Světové trhy se opět zatřásly a znovu se objevil přízrak pádu banky Lehman Brothers a světové finanční krize. Celé to tentokrát odstartoval krach kalifornské banky Silicon Valley Bank. Jenže tentokráte je to jinak. I když to samozřejmě může skončit stejně.

V případě Silicon Valley Bank nejde o nějaké celosvětově rozšířené využití nových finančních produktů či postupů, jakým bylo takzvané balíčkování hypoték a jejich přeprodej vedoucí k finanční krizi. Nyní jde o klasickou bankovní neopatrnost. Nová tu je jen firemní kultura banky.

Čtěte také

Silicon Valley Bank totiž pěstovala přístup známý ze začínajících internetových firem: Management vytvářel dojem, že banka není obyčejná banka, ale dělá svět lepším, cílem banky byl hlavně rychlý růst a opatrnost byla téměř neznámým pojmem.

Banka pracovala hlavně se start-upy, které si u ní ukládaly peníze a banka je pak investovala do nízkoúročených dlouhodobých státních dluhopisů. Fungovalo to dokud start-upy měly dost peněz a inflace byla nízká. Jenže pak začaly start-upy své prostředky hromadně vybírat, protože potřebovaly peníze na svůj provoz. Státní dluhopisy ale nemohla banka dost rychle prodat, a tak jí najednou chyběla hotovost.

Menší panika už tu je

Nikdo z jejích klientů nechtěl čekat, až se situace zlepší. Firmy urychleně vybíraly své peníze, aby o ně nepřišly, a samy nezkrachovaly. Trik elektronických start-upů vše nějak zakamuflovat a najít investora, bance nevyšel. Přišel bankrot. Dopadlo to podobně, jako často dopadají výlety start-upů do nepočítačového reálného světa.

Čtěte také

Například firma Theranos pokoušející se vyvinout diagnostický přístroj na rozbor krve dojela mimo jiné na to, že nelze zkoušet něco takového na pacientech s tím, že se časem nepřesné výsledky zlepší. Podobně narazily i snahy o rychlý vývoj samořiditelného auta. Nelze ho prostě vypustit na silnici, pokud hrozí, že někoho zajede, a teprve pak ho vylepšovat. Což si musela uvědomit i známá firma Tesla.

Zkrátka banka není start-up a auto není počítačový program či počítač. Dobrou zprávou je, že to většina bank ví, nemá takové angažmá ve start-upech a víc dbá na řízení rizika. A také to, že Silicon Valley Bank není globálně velkou a důležitou bankou.

Marek Hudema

Pokud svět nepropadne velké panice, žádný lehmanovský moment a další finanční krize nehrozí. Taková menší panika už tu ale je.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio