Malé české toky ohrožuje sucho. Velký problém mají i organismy, které v nich žijí

23. září 2023

O suchu slýcháme v souvislosti se změnou klimatu čím dál častěji. Prázdnější studny a zákazy napouštění bazénů ale nejsou jediným dopadem změn na Zemi. Ještě drtivější dopad má sucho na organismy, které žijí ve vodě a v její těsné blízkosti. 

Čtěte také

Klimatická změna se projevuje i většími výkyvy počasí, jako například intenzivními přívalovými dešti. Půda je nedokáže vsáknout a tak voda ještě víc odtéká řekami z našeho území. A to je v kombinaci se suchem pro vodní živočichy další komplikace.

To, že by úplně vyschlo koryto velké řeky, jako je Vltava nebo Labe, podle hydrologů nehrozí. Malé toky jsou ale v ohrožení, dokonce víc než polovina z nich.

V Česku mají dlouhodobě problém se suchem řeky na Krušnohorsku – pravidelně v létě vysychají přítoky Ohře nebo Bíliny. Také některé malé přítoky Labe ve východních Čechách. A už od přelomu tisíciletí pozorují hydrologové vysychání malých potoků i na jihu Moravy.

Jak klimatická změna ovlivňuje kvalitu vody? Zvládnou se raci nebo ryby přizpůsobit? A je vlastně česká krajina připravena na dopady klimatické změny? Víc se dozvíte v pořadu Zaostřeno Lucie Pávové.

Spustit audio

Související